Foto: LETA
Dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem no jūlija vairs nepiemēros pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto, bet gan pamatlikmi – 22% – par šādiem grozījumiem PVN likumā otrdien vienojās valdība, taču tie vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka šī gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumu ietvaros ir nepieciešams atcelt samazināto PVN likmi – 12% - dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, nosakot tām PVN standartlikmi 22 % apmērā.

FM skaidro, ka sabiedrības līdzdalība netika nodrošināta, jo likumprojektā "ir noteikts valsts budžeta 2011.gadam konsolidācijas pasākums". Likumprojekts ir attiecināms uz valsts iedzīvotājiem, kuri izmanto dabasgāzi, un, palielinoties PVN likmei dabasgāzes piegādēm, no 1.jūlija iedzīvotāju izmaksas šai pozīcijā pieaugs par 8,9%, norāda FM.

Valsts budžeta ieņēmumus šis lēmums šogad palielinās par gandrīz 1,6 miljoniem latu, bet turpmākajos gados – par 4 miljoniem latu gadā, aprēķināja FM.

Jau vēstīts, ka valdība marta sākumā vienojās par šī gada budžeta papildu 50 miljonu latu konsolidācijas pasākumiem, par kuriem saņemtas "pozitīvas indikācijas" no starptautiskajiem aizdevējiem, un jau martā Latvijā varētu ierasties aizdevēju misija. Konsolidācija galvenokārt notiks uz nodokļu palielināšanas rēķina, tai skaitā atceļot samazināto PVN likmi dabasgāzei mājsaimniecībām, bet valsts pārvaldes izdevumu "apcirpšana" arī šoreiz būs mazāka nekā sākotnēji plānots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!