Foto: LETA
Tikai 42% Latvijas iedzīvotāju brīvprātīgi apdrošinājušies, bet katrs ceturtais neizmanto vispār nekādus apdrošināšanas pakalpojumus, liecina apdrošināšanas sabiedrības „Balta” un pētījumu aģentūras „Data Serviss” veiktais pētījums.

42% Latvijas iedzīvotāju veic apdrošināšanu brīvprātīgi, 26% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju neizmanto apdrošināšanas pakalpojumus vispār, bet 32% apdrošināšanu veic obligātā kārtā – likuma prasību dēļ vai tādēļ, ka to pieprasa finanšu saistību noteikumi.Var secināt, ka par nodrošināšanos pret dažādiem riskiem, nevis tikai formālu polises iegādi, rūpējas tikai 42% Latvijas iedzīvotāju.

„Patiesībā šie rādītāji apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji personīgo risku vadīšanu paši uzņemas uz sevi. Brīvprātīgās apdrošināšanas rādītāju izteikti veicina iedzīvotāju iepriekšējā pieredze, saskaroties ar dažādiem riskiem. Veiktais pētījums parādīja, ka no visiem respondentiem, kas bija saskārušies ar kādu būtisku zaudējumu negadījuma dēļ, 48% apdrošinās brīvprātīgi, savukārt no tiem, kas nekad nav saskārušies ar šādu negadījumu, brīvprātīgi apdrošinās jau būtiski mazāk - tikai 35%. Tas nozīmē, ka negadījumu pieredze veicina apdrošināšanas iegādi. Diemžēl tas iezīmē arī tendenci, ka par savu un apkārtējo drošību bieži vien domājam pēc negadījuma vai arī, ja mūs piespiež to darīt, – pirms tam vienkārši trūkst motivācijas,” skaidro apdrošināšanas sabiedrības „Balta” Stratēģiskā mārketinga un klientu direktors Kristians Pudans.

Šie dati liek apdrošinātājiem aizdomāties par industrijas identitātes tālāko attīstību un iedzīvotāju izglītošanu par apdrošināšanu kā finanšu plānošanas instrumentu tiem pieņemamā un draudzīgā veidā, lai pasargātu iedzīvotājus no būtiskiem zaudējumiem nākotnē.

Apdrošināšanas sabiedrības „Balta” atlīdzību dati uzrāda, ka zaudējumiem mājokļu apdrošināšanas jomā vēl aizvien ir tendence pieaugt. Salīdzinot ar 2009. gadu, 2010. gadā bija vērojams 14% atlīdzību izmaksu pieaugums, un 2010. gadā atlīdzībās iedzīvotājiem tika izmaksāti 5 miljoni latu. Saskaņā ar „Baltas” datiem vidējā atlīdzību izmaksa transporta apdrošināšanā ir 300 – 400 latu, kas dažkārt vismaz divkārši pārsniedz polises cenu.

Pētījums veikts 2011. gada pirmajā ceturksnī, un tā ietvaros ir aptaujātas 943 mājsaimniecības visā Latvijā. Aptaujā piedalījās respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas mājsaimniecībā pieņem finanšu lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!