Foto: LETA
Vienas stundas darbaspēka izmaksas gada laikā pieaugušas par 5,4%, visstraujāk - valsts pārvaldē par 9,7%, finanšu un apdrošināšanas nozarē par 7,7%, nekustamo īpašumu nozarē par 7,6%. Turklāt darbaspēka izmaksu apjoms Latvijā pieauga par 8,9%, bet nostrādāto stundu skaits tikai par 3,4%, lecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vienas stundas darbaspēka izmaksas valstī 2011.gada 4.ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada 4.ceturksni, pieauga par 19 santīmiem jeb 5,4%. Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieaugums bija 5,3%, bet pēc kalendāro dienu skaita izmaiņu ietekmes izlīdzināšanas – 5,4%.

Lielākais vienas stundas darbaspēka izmaksu pieaugums gada laikā bija valsts pārvaldē un aizsardzībā; obligātā sociālā apdrošināšanā – 9,7%, citu pakalpojumu nozarē – 9,1%, finanšu un apdrošināšanas nozarē – 7,7%, nekustamo īpašumu nozarē – 7,6%, kā arī mākslas, izklaides un atpūtas nozarē – 7,1%.

Šajās nozarēs pieauga gan darba samaksa, gan darba devēju brīvprātīgās sociālās apdrošināšanas iemaksas. Valsts pārvaldē, kā arī mākslas, izklaides un atpūtas nozarē stundas darbaspēka izmaksu kāpumu veicināja arī nostrādāto stundu samazinājums, bet citu pakalpojumu nozarē - atlaistajiem darbiniekiem izmaksāto pabalstu pieaugums.

Vienas stundas darbaspēka izmaksas samazinājās ūdens apgāde; notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošana un sanācija – 1,9%, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi – 1,7%, kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība – 1,2%.

Šajās nozarēs darba samaksa nostrādātā stundā samazinājās vienīgi ūdens apgādes; notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē, kam par cēloni bija straujāks nostrādāto stundu pieaugums, kamēr pārējās nozarēs darbaspēka izmaksu samazinājumu radīja darba samaksas natūrā un atlaišanas pabalstu apjoma kritums.

Vienas stundas darbaspēka izmaksu pārmaiņas pret iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, %

dati: CSP

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!