Foto: DELFI
Saskaņā ar pirmo ātro iekšzemes kopprodukta (IKP) uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes novērtējumu, pagājušajā gadā Latvija ir bijusi trešā nabadzīgākā Eiropas Savienības (ES) valsts, liecina "Eurostat" dati.

Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bija 52% no ES vidējā rādītāja. Nabadzīgākas par Latviju bija tikai Rumānija ar 45% no vidējā ES rādītāja un Bulgārija ar 43%. Nabadzības sarakstā aiz Latvijas seko Lietuva ar 58% no ES vidējiem rādītājiem (4. vieta) un Polija ar 62% (5. vieta.). Jau vēstīts, ka tā dēvētajos "treknajos gados" Latvija veselus divus gadus bija apsteigusi Poliju pēc šī rādītāja.

Otra Latvijas kaimiņvalsts – Igaunija – ir septītā nabadzīgākā valsts ar 65% no ES vidējiem rādītājiem. Igaunijai pēc šī rādītāja ir izdevies apsteigt Ungāriju.

Bagātākā ES valsts, turklāt ar lielu atrāvienu, ir Luksemburga – tās IKP uz vienu iedzīvotāju ir 283% no ES 27 valstu vidējā rādītāja. Vidējais Luksemburgas iedzīvotājs ir vairāk nekā sešas reizes bagātāks par nabadzīgākajiem ES iedzīvotājiem – bulgāriem. Luksemburgas bagātība gan lielā mērā saistīta ar to, ka tajā strādā daudz Francijas, Vācijas un Beļģijas iedzīvotāju, kas dod savu ieguldījumu šīs valsts IKP, taču netiek uzskaitīti, rēķinot iedzīvotāju labklājību.

ES otra bagātākā valsts ir Nīderlande, kuras IKP uz vienu iedzīvotāju ir vairāk nekā divas reizes zemāks par Luksemburgas rādītājiem – 134% no ES vidējā rādītāja. Trešo vietu dala Dānija, Īrija un Austrija ar 125% no ES vidējiem rādītājiem.

Vēl nesen Īrija bija ES otra bagātākā valsts, taču 2008. un 2009. gada finanšu un nekustamo īpašumu krīze to nobīdijusi zemāk sarakstā. Cieši aiz šo valstu grupas seko Zviedrija ar 123% no vidējiem IKP rādītājiem uz vienu iedzīvotāju.

Savukārt vislielāko labklājības kritumu piedzīvojusi Grieķija, kurā nežēlīgā finanšu krīze samazinājusi IKP uz vienu iedzīvotāju no 94% 2008. un 2009.gadā līdz 89% no ES vidējā rādītāja pērn.

Valstis, kuru iedzīvotāju labklājības līmenis visprecīzāk atbilst ES vidējam līmenim, ir Spānija, Itālija un Kipra. Francija ir 5% virs vidējiem rādītājiem, Vācija, Beļģija, Somija un Lielbritānija – 10 līdz 20% virs ES vidējiem rādītājiem.

Centrālās un Austrumeiropas valstis pieder pie nabadzīgākajām ES valstīm. Sekmīgākās šīs valstu grupas valstis ir Slovēnija (87% no vidējiem rādītājiem) un Čehija (80%).

IKP uz vienu iedzīvotāju pēc pirktspējas paritātes ASV bija 146% (2009. gadā, jaunāku datu nav), salīdzinot ar ES vidējiem rādītājiem, bet ES neietilpstošajā Šveicē – 145%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!