Foto: Itar-Tass/Scanpix
Šā gada augustā vidējā gada inflācija bija 4,7%, bet augustā, salīdzinot ar jūliju cenas samazinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā precēm cenas kritās par 0,6%, bet pakalpojumiem – pieauga par 0,2%.

Šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 4,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 6,1%, bet pakalpojumiem - par 1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,4%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām augustā bija cenu kritumam pārtikai, kā arī cenu kāpumam veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas grupā vidējo cenu līmeni pazemināja dārzeņi un augļi, kam sezonas ietekmē cenas samazinājās attiecīgi par 20,9% un 7,6%. Akciju rezultātā lētāka kļuva maize un graudaugu izstrādājumi (-0,7%), siers (-1,9%), olas (-0,7%) un atspirdzinošie dzērieni (-0,5%). Savukārt, noslēdzoties akcijām, cenas cēlās gaļai un gaļas izstrādājumiem (+0,6%), pienam un piena produktiem (+0,4%), saldumiem (+0,9%) un tējai, kafijai (+0,3%), skaidro pārvalde.

Veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9%, ko ietekmēja pacienta līdzmaksājuma palielināšanās kompensējamajiem medikamentiem. Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga uztura bagātinātājiem, bet lētāki kļuva ārstu-speciālistu un sanatoriju pakalpojumi.

Mājokļa grupā lielākā ietekme bija siltumenerģijai, kas augustā sadārdzinājās par 1,3%. Cenu kāpums bija vērojams arī cietajam kurināmajam (+1,4%), īres maksai (+1,6%).

Akciju rezultātā cenas samazinājās apaviem, sadzīves aprīkojumam, audio, video, foto, datu apstrādes iekārtām, mājokļa uzkopšanas līdzekļiem un kancelejas precēm. Noslēdzoties akcijām, cenas kāpa apģērbam un atpūtas un sporta pakalpojumiem. Dārgāki kļuva arī ceļojumi, tabakas izstrādājumi, mājdzīvnieku barība, apdrošināšanas pakalpojumi, transportlīdzekļu apkope un remonts.

2010.gada augustā, salīdzinot ar 2010.gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,7%.

Jau ziņots, ka vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot ar jūniju, samazinājās par 0,3%. Šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 4,3% augstāks. jūnijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, bija par 4,8% augstāks.

2010.gada laikā cenas pieauga vidēji par 2,5%. 2009.gada decembrī, salīdzinot ar 2008.gada decembrī, patēriņa cenas samazinājās par 1,4%. Savukārt iepriekšējo trīs gadu laikā Latvija piedzīvoja ievērojamu inflāciju – 2008.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšēja gada beigām, tā bija 10,4%, bet 2007.gadā – 14%.

Inflācija sāka uzņemt apgriezienus 2004.gada vidū un 2007.gada otrajā pusē jau sasniedza divciparu skaitlī. Apogeju tā sasniedza 2008.gada ziemas beigās - pavasara sākumā - 2008.gada martā, aprīlī un maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, inflācija pieauga par vairāk nekā 17%.

2009.gadā inflācija pakāpeniski mazinājās, un aizpagājušā gada oktobrī pirmo reizi desmit gadu laikā tika reģistrēta deflācija – 0,9%. Deflācija "turējās" nepilnu gadu - jau pērn augustā Latvijā atkal piedzīvoja inflāciju – 0,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!