Foto: DELFI Aculiecinieks

Pēc ievērojama krituma 2009. un 2010.gados, pērn visa gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 4,6%, tajā skaitā, pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos gada laikā tas pieaudzis par 1,3%, bet nepārtikas – par 6,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati

2011.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājies par 2%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos kritums bijis par 1%, bet nepārtikas preču pārdošanas apjomi samazinājušies par 2,5%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, decembrī, salīdzinot ar novembri, ir pieaudzis par 16,4% (2010.gada decembra un novembra apgrozījuma pieauguma temps bijis nedaudz augstāks – par 18,9%).

Pērn decembrī, salīdzinot ar 2010.gada decembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 7,1%. Pārtikas preču grupā pieaugums bijis par 5,9%. Nepārtikas preču tirdzniecībā pārdošanas apjomi palielinājušies par 7,7%, neieskaitot auto degvielas mazumtirdzniecību, apjoma pieaugums šajā preču grupā bijis par 13,9%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi palielinājies par 9,5%.

2011.gada IV ceturksnī, salīdzinot ar III ceturksni, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājies par 0,9%, tajā skaitā, nepārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos tas sarucis par 1,3%, bet pārtikas preču mazumtirdzniecība palikusi nemainīga.

Salīdzinot ar 2010.gada IV ceturksni, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, apgrozījums palielinājies par 6,7%. Par 4,6% pieaudzis pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, savukārt nepārtikas preču tirdzniecība palielinājusies 7,7%.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījuma pārmaiņas
(% pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, salīdzināmās cenās,
kalendāri izlīdzināti dati)


2010. gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās sarucis par 2,2%. 2009.gadā mazumtirdzniecības apgrozījums bija sarucis par 28% un arī 2010.gadā kritums turpinājās līdz vasaras beigām, bet augustā pirmo reizi gada laikā sācies pieaugums.
Kopumā 2010.gadā salīdzinājumā ar 2009.gadu mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmās cenās pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos samazinājies par 5,3%, bet nepārtikas – par 0,4%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!