Foto: F64
Zemkopības ministrijas (ZM) lēmums par veicamajiem grozījumiem likumos saistībā ar mazdārziņu dārzkopju iecienītajām šķirnēm ir apsveicama iniciatīva, tomēr birokrātijas un nepietiekamās komunikācijas dēļ dārzkopji to vērtē skeptiski.

Šādu viedokli pauda aptaujātie dārzkopji.

Trešdien ZM notikušajā vadības sanāksmē nolemts divu mēnešu laikā izstrādāt grozījumus likumos attiecībā uz mazdārziņu dārzkopju iecienītajām šķirnēm - lai ļautu dārzkopjiem savstarpēji apmainīties vai nelielos daudzumos pārdot esošo dārzeņu šķirņu sēklas. Sanāksme tika sasaukta saistībā ar samilzušo konfliktu starp selekcionāriem un Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) par šķirnes tomātu sēklu tirdzniecību.

"Kamēr likuma "grozītāju" vidū nebūs dārzkopju-praktiķu, neko labu nevaram gaidīt. Cilvēkiem, kas strādās ar grozījumiem, jābūt bruņotiem ar teorētiskām zināšanām attiecībā uz visām attiecīgajām Eiropas regulām, turklāt arī praktiski jāsaprot, ko nozīmē selekcionēt jaunu šķirni. Mēs noteikti uzstāsim, lai ministrija grozījumu izstrādes laikā pieaicina nozares speciālistus," sacīja Rīgas dārzkopju kluba vadītāja Sarma Zarčinska.

Savukārt "Dārzkopju biedrības" vadītāja Inita Šteinberga atzina, ka sēklu tirgošana noteikti jāregulē, tomēr līdz šim dārzkopju viedoklis nav uzklausīts.

"Protams, nevar izdot likumu, ka turpmāk sēklas drīkst audzēt visi, kam vien ienāk prātā. Sistēma jākontrolē, lai neievazātu slimības. Tomēr pie jebkuras likumdošanas šajā jūtīgajā jautājumā jāpieaicina praktiskie dārzkopji, kuri ir savas lietas fanātiķi. Viens no labākajiem risinājumiem būtu ar likumu ļaut kolekcionāriem veidot kolekcijas, kuras valsts varētu subsidēt ar nelielu atbalstu," norādīja Šteinberga.

Tikmēr dārzniecības "Neslinko" līdzīpašnieks Aldis Bražūns sacīja, ka neticot ZM vēlmei grozīt tiesību aktus.

"Neticu, ka pieņems dārzkopjiem pozitīvu lēmumu, drīzāk "piečakarēs", jo neko nezinām, kas ierēdņiem padomā. Mūs neinformē, un arī vakar uz sēdi nebijām aicināti pat kā klausītāji. Ministrijas ierēdņi grib vienkārši panākt, lai noplok šonedēļ saceltais skandāls," sacīja Bražūns.

Kā ziņots, pirmdien, 27.februārī, VAAD bija plānota dārzniecības "Neslinko" īpašnieces Elgas Bražūnes lietas izskatīšana, kurā dienesta darbinieki vēlējās uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28.janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai bija sarīkojuši protesta akciju, kuras dēļ VAAD izsauca Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekus, savukārt plānotā sēde tika atcelta uz nenoteiktu laiku.

Kā iepriekš sacīja VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis, 28.janvārī Rīgas dārzkopības kluba pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība. Kā akcentēja Grosbārdis, lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība, ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

Tikmēr VAAD Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone sacīja, ka konstatētie pārkāpumi vienā sēklu tirdzniecības vietā nebūt nenozīmē to, ka vairs nebūs iespējams iegādāties tomātu sēklas.

"Eiropas Savienības dārzeņu šķirņu katalogā ir vairāk nekā 3000 tomātu šķirņu, pietiekami liels klāsts, no kā izvēlēties. Sēklu veikali, lielveikali, kur šīs sēklas tiek tirgotas, turpina savu darbu un tirgo tomātu sēklas. Ja kāds uzņēmums grib tirgoties ar Krievijas sēklām, jāiziet noteikta procedūra - jāiegūst šķirnes īpašnieka atļauja, jāveic šķirnes reģistrācija un pēc tam jāveic šķirnes uzturēšana Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības valstī," sacīja Evelone.

Piektdien VAAD sadarbībā ar ZM rīkos apaļā galda diskusiju, kurā zinātnieki un nozares eksperti debatēs par šķirņu selekcionēšanas problēmām un dārzeņu sēklu izplatīšanu. Uz diskusiju tiks aicinātas visas ieinteresētās puses, tostarp arī dārzniecības "Neslinko" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!