Foto: DELFI
Lai varētu nodarboties ar zveju piekrastē, komersantiem turpmāk būs jāpierāda noteikts minimālais mēneša ienākumu apjoms - minimālajam apgrozījumam no saimnieciskās darbības mēnesī uz vienu strādājošo būs jābūt ne mazākam par valstī noteikto iztikas minimumu, kā arī jāievēro minimālos zvejas limitus, otrdien nolēma valdība.

Valdība iensiegtajos dokumentos Zemkopības ministrija skaidro, ka speciālo atļauju (licenci) komercdarbībai zvejniecībā izsniedz darbībām, kas saistītas ar zivju ieguvi un pirmapstrādi uz zvejas kuģa vai mazizmēra kuģošanas līdzekļa, kā arī nozvejoto zivju piedāvājumu tālākai tirdzniecībai vai apstrādei.

Tomēr dažu licences saņemšanas pretendentu gada ienākumu deklarācijā nav norādīta nekāda informācija par pretendenta ienākumiem vai izdevumiem, kas varētu rasties, tam nodarbojoties ar komercdarbību zvejniecībā. Lai pēc pretendentu gada ienākumu deklarācijām varētu skaidri izvērtēt, vai notiek reāla komercdarbība zvejniecībā un ir gūti ienākumi no tās, Zvejniecības komercdarbības licencēšanas komisijā (turpmāk – ZKLK) tika izteikti priekšlikumi noteikt minimālo mēneša ienākumu apmēru. Tas ļautu izvērtēt, vai komersants reāli nodarbojas ar komercdarbību zvejniecībā.

Tāpēc valdība nolēma noteikumos partedzēt, ka zvejniekam jābūt minimālajam apgrozījumam no saimnieciskās darbības mēnesī uz vienu strādājošo un tas nedrīkst būt mazāks par valstī noteikto iztikas minimumu.

Ministrija arī skaidro, ka pēdējā laikā veidojas diezgan daudz jaunu (2010.gadā – 16 jaunas uz kopējo skaitu – 166) komercsabiedrību un individuālo komersantu, kas piesakās licences saņemšanai zvejniecības komercdarbībai piekrastes ūdeņos ar nelieliem zvejas limitiem, taču, lai varētu sekmīgi un ekonomiski lietderīgi nodarboties ar komercdarbību zvejniecībā, ir jābūt pietiekamiem zvejas limitiem gada laikā, kuri spētu nodrošināt šai darbībai nepieciešamo ienākumu gūšanu. Turklāt nekomerciālām darbībām jūras piekrastes un iekšējos ūdeņos ir paredzēts pašpatēriņa zvejas regulējums.

Tāpēc, lai noregulētu problēmu, kas saistīta ar aizvien lielāko komersantu skaitu, kuri vēlas nodarboties ar zvejniecības komercdarbību piekrastes ūdeņos, izmantojot nelielus zvejas limitus, un vairs pat īsti neatbilst komercdarbības būtībai, valdība nolēma noteikt minimālos zvejas limitus, kas būtu nepieciešami, lai sāktu komercdarbību zvejniecībā piekrastes ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!