Foto: DELFI
Rīgas dārzkopības biedrība maldina tomātu sēklu pircējus, Latvijas šķirņu vietā izplatot citu valstu šķirnes, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Valsts Augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārstāvji.

Kā ziņots, saistībā ar domstarpībām par tomātu šķirņu, iespējams, neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba telpās 28.janvārī, organizācijas entuziasti nākamnedēļ, 27.februārī, gatavojas protesta akcijai VAAD telpās.

Tikmēr VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis "Nozare.lv" vakar norādīja, ka pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība.

Kā akcentē VAAD, lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība "Neslinko", ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

"Ir gan arī divas Latvijā selekcionētas šķirnes, kuras tiek pavairotas bez tiesību īpašnieka - AS "Pūre" - oficiālas piekrišanas, jo dārzniecība nav reģistrējusies VAAD kā šķirnes uzturētājs. No aptuveni 250 izplatītajām šķirnēm kā Latvijas izcelsmes varētu kvalificēt mazāk nekā 20. Tiek arī latviskoti šķirņu oriģinālie nosaukumi, piemēram, Eiropas Savienības (ES) katalogā no Nīderlandes reģistrētā šķirne ''Tumbling Tom" tiek piedāvāta ar nosaukumu "Akrobāts Toms", tādējādi maldinot patērētājus," norāda VAAD.

Kā norāda dienestā, legālie sēklu izplatītāji maksā par visām nepieciešamajām pārbaudēm, līdz ar to mazinās godīgo uzņēmēju konkurētspēja attiecībā pret negodīgas uzņēmējdarbības veicējiem.

"VAAD jau 2011.gadā janvārī veica pārbaudi minētajā dārzniecībā, un tika konstatēti šie paši pārkāpumi. Dārzniecības īpašniece Elga Bražūne tika informēta par iespējām, kā sakārtot saimniecisko darbību, taču gada laikā nekādas darbības no Bražūnes puses netika veiktas," sacīja VAAD pārstāvji.

27.februārī VAAD ir uzaicinājis Bražūni uz lietas izskatīšanu, kur uzklausīs personas argumentus, kādēļ notiek nelikumīga tirdzniecība un Latvijas normatīvo aktu neievērošana.

Kā norādīja VAAD pārstāvji, Zemkopības ministrija un VAAD martā plāno rīkot apaļā galda diskusiju par dārzeņu sēklu izplatīšanu, uzaicinot visas ieinteresētās puses, to skaitā arī dārzniecības "Neslinko" pārstāvi.

Atbilstoši tiesību aktiem Latvijā pārdot drīkst tikai tās šķirnes, kas reģistrētas Eiropas Savienības kopējā katalogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!