Foto: DELFI
Zemkopības ministrija (ZM) otrdien izskatīšanai valdībā iesniegusi izstrādāto kārtību valsts atbalsta piešķiršanai lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai, portālu "Delfi" informēja ZM.

Plānots, ka zemes kreditēšanas programmas kopējā kredītlīnija būs 10 miljoni latu. Viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji varēs saņemt atbalstu ne vairāk kā 100 000 latu. Atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 100% no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības.

Iecerēts, ka aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem un aizdevumi tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim.

Ņemot vērā, ka lielas saimniecības ar stabiliem finanšu rādītājiem tiek kreditētas visai veiksmīgi, ZM noteikumu projektā paredzētie aizdevumi galvenokārt būs orientēti uz mazām, vidēja lieluma saimniecībām un jauno lauksaimnieku saimniecībām, skaidro ministrijā.

Lai saņemtu aizdevumu, aizņēmējs bankā iesniegs pieteikumu kredīta saņemšanai. Ja banka pieņems lēmumu atbalstīt aizdevuma piešķiršanu saskaņā ar šiem noteikumiem, tā pieteikumu iesniegs VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka").

Ja piesaistītā aizdevuma resursu cenas (mainīgā daļa) pieauguma dēļ aizdevuma procentu gala likme pārsniegs 4%gadā, starpību starp 4% likmi un faktisko (tirgus) likmi "Hipotēku bankai" 50% apmērā segs ZM, bet atlikušos 50% - aizņēmējs no saviem līdzekļiem.

MK noteikumu projektu plānots nākamnedēļ skatīt Ministru kabineta komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!