Foto: stock.xchng
Nākamo divu nedēļu laikā Zemkopības ministrijā (ZM) tiks izveidota darba grupa, kas strādās pie grozījumiem normatīvajos aktos saistībā ar augu šķirņu kolekcionēšanu un izplatīšanu.

To pēc piektdien ZM notikušās slēgtās diskusijas atzina ZM Lauksaimniecības departamenta direktore Ilga Līdaka.

"Uzklausījām visus, kuri gribēja izteikties. Vienojāmies, ka tiks izveidota darba grupa apmēram desmit cilvēku sastāvā, kura strādās pie noteikumu izmaiņu izstrādes. Darba grupā piedalīsies gan zinātnieki, gan praktiķi no dārzniecībām un selekcionāru vidus. Pirmā sēde notiks apmēram pēc divām nedēļām," norādīja Līdaka.

Viņa arī atzina, ka diskusijas dalībnieki izteikuši konstruktīvus priekšlikumus saistībā ar ieceri iekļaut likumdošanā augu kolekciju jēdzienu.

"Daudz debatējām par to, kas ir augu kolekcijas no normatīvo aktu viedokļa un kuras šķirnes varētu iekļaut kolekcijās. Runa bija gan par tomātu, gan ķirbju, gurķu un citu dārzeņu, gan arī dekoratīvo augu kolekcijām. Diskusijas dalībnieki vienojās, ka šķirņu sēklu izplatīšanai ir jābūt regulētam procesam, kura izstrādē jāpiedalās gan teorētiķiem, gan praktiķiem, līdz ar to tas būs jaunās darba grupas galvenais uzdevums," sacīja Līdaka.

Diskusiju organizēja ZM saistībā ar šonedēļ samilzušajām domstarpībām starp Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) un Rīgas dārzkopības kluba pārstāvjiem. Diskusijā piedalījās ZM un VAAD pārstāvji, zinātnieki, selekcionāri, stādu audzētāju organizāciju pārstāvji, kā arī tirgotāji.

Kā ziņots, pirmdien, 27.februārī, VAAD bija plānota dārzniecības "Neslinko" īpašnieces Elgas Bražūnes lietas izskatīšana, kurā dienesta darbinieki vēlējās uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28.janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai bija sarīkojuši protesta akciju, kuras dēļ VAAD izsauca Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekus, savukārt plānotā sēde tika atcelta uz nenoteiktu laiku.

29.februārī ZM tika sasaukta ārkārtas vadības sēde, kurā nolemts divu mēnešu laikā izstrādāt grozījumus likumos attiecībā uz mazdārziņu dārzkopju iecienītajām šķirnēm, lai ļautu dārzkopjiem savstarpēji apmainīties vai nelielos daudzumos pārdot esošo dārzeņu šķirņu sēklas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!