Foto: stock.xchng
21. gadsimtā nozagt cilvēku identitāti un datus nav nemaz tik neiespējami, tādēļ Latvijas zinātnieki ir izstrādājuši ierīci, kas novērš personas identifikācijas viltošanu. Viņi apgalvo, ka pirkstu nospiedumu ēra ir beigusies - drīzumā personas varēs identificēt pēc plaukstas asinsvadiem, tādējādi paaugstinot identitātes un datu aizsardzību.

Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors Modris Greitāns uzsver, ka cilvēka identifikācija pēc plaukstas asinsvadiem ir jauna metode Eiropā, tomēr Austrumāzijā tā tiek pētīta jau samērā sen. Viņš atzīmē, ka metodes galvenā priekšrocība ir tā, ka plaukstas asinsvadu viltošana ir gandrīz neiespējama, jo to tīklojumu cilvēks nevar „atstāt" kādā vietā līdzīgi, kā tas notiek ar pirkstu nospiedumiem.

Plaukstas asinsvadu attēls tiek iegūts, hemoglobīnam absorbējot infrasarkanās gaismas starojumu, un to, ko mēs neredzam dienas vai mākslīgajā apgaismojumā, varam ieraudzīt infrasarkanajā gaismā. Tādējādi tiek noteikta asinsvadu struktūra, kas cilvēkam ir tikpat unikāla kā pirkstu nospiedumi vai acs tīklene. Taču pirkstu nospiedumu un acs skenēšanas metodēm ir savi trūkumi. Pirmkārt, izmantojot acs varavīksneni cilvēka identifikācijā, diezgan precīzi jāuzņem tās attēls, kas bieži vien neizdodas, jo cilvēki ir dažāda auguma un fotografēšanas brīdī cilvēkam jāatrodas pilnīgā miera stāvoklī. Otrkārt, ja identitātes noteikšanai izmantojam pirkstu nospiedumus, tad galvenā problēma ir drošība, jo savus pirkstu nospiedumus ikdienā atstājam visdažādākajās vietās, tādējādi ļaujot tos iegūt nevēlamām personām.

Tikmēr, veicot cilvēka identifikāciju pēc plaukstas asinsvadiem, nav nepieciešams pieskarties konkrētai virsmai, jo roka tiek novietota virs īpaša skenera. Tālāk tiek analizēti trīs drošības parametri - plaukstas nospiedums, tās ģeometrija un asinsvadu tīklojums. Apstrādājot plaukstas attēlu, iegūst rokas rievojumu un asinsvadu līnijas jeb vektorus. Pavisam tiek izdalīti 64 vektori. Identificējot cilvēku, tiek salīdzināti iegūtie vektori ar datu bāzē esošo personu vektoriem.

Cilvēku identifikācija pēc plaukstas asinsvadiem var tikt izmantota dažādās jomās, piemēram, banku karšu drošību sistēmās. Cilvēkam, izņemot naudu no bankomāta vai iepērkoties veikalā, papildus PIN kodam (vai tā vietā) var tikt skenēta arī plauksta. Ar šo drošības sistēmu plānots aizstāt arī ieejas kartes apsargātās ēkās vai telpās un pirkstu nospiedumu izmantošanu īpaši ar šādu autorizācijas sistēmu aprīkotu automašīnu iedarbināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!