Foto: DELFI
Lietuvas valdība nolēmusi pārkārtot banku "Snoras", kuras darbību trešdien lēma apturēt Lietuvas Bankas valde, proti, pārcelt visus apdrošinātos noguldījumus kopā ar labākās kvalitātes īpašumu uz valsts nodibinātu banku, lai tādējādi nodrošinātu bankas darbības nepārtrauktību.

Valdība ierosinās Seimam mainīt likumdošanu, atļaujot valdībai sadalīt banku "Snoras" divās daļās - nosacītajā "labajā" un "sliktajā" bankā, lai valstij nebūtu jākompensē noguldījumi bankas klientiem, jo "labā" banka varētu turpināt darbību, pastāstījusi finanšu ministre Ingrīda Šimonīte.

"Tas vislabāk ļautu aizsargāt nodokļu maksātāju un kreditoru intereses. Otrā bankā paliktu pārējais īpašums. Ja Seims nepiekristu, nebūtu iespējams pasargāt nodokļu maksātājus no zaudējumiem," viņa skaidrojusi.

Jau ziņots, ka Lietuvas Bankas valde trešdien nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, savukārt Lietuvas valdība izmantojusi Finanšu stabilitātes likumā paredzētās tiesības un ārkārtas sēdē lēmusi pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai maksimāli aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus. Bankai nolemts iecelt pagaidu administratoru un noteikt īpašuma aizsardzības līdzekļus.

Kā vēsta portāls "Lrytas.lt", pie bankas "Snoras" un tās filiālēm trešdienas pēcpusdienā pulcējās cilvēki, kas cerēja izņemt savus noguldījumus, tikmēr pie citām Lietuvas bankām pārmaiņas klientu pieplūdumā nebija vērojamas.

"Snoras" bankomāti un internetbanka nedarbojas, bet bankas vadītāji saskaņā ar izdevuma rīcībā esošajām ziņām devušies uz ārzemēm.

Ar "NASDAQ OMX" biržas Viļņas Tirgus operāciju departamenta lēmumu apturēta tirdzniecība ar bankas akcijām.

Noguldītāju vidū, neraugoties uz valdības un Lietuvas Bankas paziņojumiem, vērojamas panikas pazīmes, veikalos un sabiedriskajā transportā izplatās baumas.

Visi bankas "Snoras" noguldījumi līdz 100 000 eiro (70 280 latiem) ir apdrošināti, to drošību garantē valsts, norāda mediji.

Lietuvas Banka ne vēlāk kā svētdien lems par turpmākajiem soļiem attiecībā uz šo banku. Bankas darbība varētu tikt atjaunota pirmdien.

Lietuvas Banka uzsvērusi, ka minētie soļi attiecas tikai uz banku "Snoras" un tās bezatbildīgo darbību. Visu citu ārvalstu un vietējā kapitāla banku likviditātes rezerves būtiski pārsniedz Lietuvas Bankas prasības, visas bankas pilda arī kapitāla pietiekamības rādītājus.

Skaidrojot savu lēmumu, Lietuvas Banka norāda, ka tādējādi vēlas nodrošināt efektīvu bankas klientu un sabiedrības interešu aizsardzību. Minētie soļi sperti, novērtējot bankas "Snoras" finansiālo stāvokli, pēdējā laika darbības tendences un jaunāko pārbaužu rezultātus, kā arī pēdējo dienu laikā notikušās pārmaiņas pašā bankā.

Analizējot banku uzraudzības nolūkos ievākto informāciju, atklājies, ka "Snoras" īpašumu kvalitāte ir slikta, kredītrisks vērtēts bezatbildīgi. Lietuvas Bankas norādījumi samazināt darbības risku ignorēti vai pildīti formāli, būtiski nemainot darbības veidu. "Snoras" arī vairījies sniegt bankas darbības uzraudzībā būtisku informāciju un, iespējams, uzrādījis patiesībai neatbilstošus datus.

Lietuvas Banka atzinusi, ka pazudusi daļa šīs bankas īpašuma. "Trūkst vērtspapīru prāvā vērtībā, kas tika turēti ārzemēs. Šīs ārvalstis mums atbildējušas, ka to nav. Tādēļ bankas īpašuma vērtība būtiski samazinājusies. Par to esam informējuši tiesībsargāšanas institūcijas," paziņojis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Lēmums par pagaidu administratora iecelšanu pieņemts, izvērtējot "Snoras" vadītāju un īpašnieku darbību un atzīstot, ka ar citiem likumā paredzētajiem soļiem nepietiek stabilai bankas darbības nodrošināšanai un klientu un sabiedrības interešu aizsardzībai, teikts Lietuvas Bankas paziņojumā.

Pagaidu administratoram Saimonam Frīklijam, starptautiskās konsultāciju firmas "Zolfo Cooper LLP" galvenajam partnerim, uzdots pildīt "Snoras" uzraudzības padomes, valdes un administrācijas vadītāju funkcijas.

Viņam uzdots arī papildus izanalizēt bankas finansiālo stāvokli un spert efektīvus soļus bankas noguldītāju, citu kreditoru un klientu interešu aizsardzībai un visas banku sistēmas stabilitātes nodrošināšanai.

Visas līgumos ar banku paredzētās parādsaistības paliek spēkā. Kredītmaksājumi un citas saistības jākārto pēc pašreizējā grafika.

Lietuvas Banka uzsver, ka šīm pārmaiņām, kas saistītas ar "Snoras" darbību, nebūs tiešas un būtiskas ietekmes uz citām Lietuvas bankām, jo "Snoras" starpbanku saistības ir nelielas.

Kā ziņots, Lietuvas mediju uzmanības centrā šonedēļ nonāca publikācija laikrakstā "Lietuvos rytas", kurā prezidente Daļa Grībauskaite tika apsūdzēta nodomos "sagraut mazās Lietuvas bankas". Atsaucoties uz "drošiem avotiem", avīze vēstīja, ka šajās bankās paredzēts "veikt kratīšanas, paziņot, ka tur atklātas afēras, aizturēt vadītājus, bet pēc tam pašas bankas pārņemt valsts rokās". Pēc avīzes rīcībā esošajām ziņām, Ģenerālprokuratūra jau esot parakstījusi atļaujas veikt kratīšanas vienā no bankām un tās vadītāju mājās.

Tā pauda viedokli, ka ar šādu operāciju tiek mēģināts panākt, lai Lietuvā nepaliktu lietuviešu banku, kuras rada problēmas varas iestādēm, jo atšķirībā no ārvalstu bankām spēj ietekmēt valsts politisko dzīvi.

"Šāda Lietuvā vēl nedzirdēta operācija, kas atgādina Krievijas varas iestāžu soda akcijas pret nepakļāvīgiem un patstāvīgi domājošiem uzņēmējiem, tiek diriģēta no prezidenta pils. Visas darbības jau tiek saskaņotas arī ar bijušo prezidentes Daļas Grībauskaites vēlēšanu štāba vadītāju, tagadējo Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāju Vitu Vasiļausku," apgalvoja laikraksts.

Ģenerālprokuratūra otrdien no šīs informācijas norobežojās, bet Lietuvas Banka un prezidenta birojs avīzes izteiktās apsūdzības nekomentēja. Lietuvas Banka vienīgi aicināja atturēties no bezatbildīgiem un sabiedrībai kaitīgiem pieņēmumiem un minējumiem banku stabilitātes jautājumos.

Kā saistībā ar šo publikāciju norādīja "Delfi.lt", saskaņā ar Lietuvas Kultūras ministrijas datiem 35,64% "Lietuvos rytas" akciju pieder bankas "Snoras" meitsabiedrībai "Snoro Media Investicijos".

Bankas "Snoras" tīrā neauditētā peļņa deviņos mēnešos bijusi 7,08 miljoni litu jeb par 18,6% vairāk nekā attiecīgajā laika posmā pērn.

"Snoras" grupas īpašums trijos šā gada ceturkšņos salīdzinājumā ar to pašu 2010.gada laika posmu audzis par 11,9%, sasniedzot 11,36 miljardus litu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!