Viens no valsts izdevumu samazināšanas plāna pasākumiem ir militārā budžeta "apcirpšana" par 350 miljardiem dolāru (175 miljardiem latu) nākamo desmit gadu laikā, pirmdien informē telekanāls CNN.

Kā vēsta avoti Baltajā namā, vienošanās, ko panācis prezidents Baraks Obama un republikāņu un demokrātu līderi Kongresā, paredz kopumā 2,5 triljonu dolāru (1,25 triljonu latu) budžeta izdevumu samazinājumu.

Pirmā posma taupības pasākumu ietvaros jāpanāk triljons dolāru ( 500 miljardu latu) ekonomija desmit gadu laikā. Par to drīzumā lems ASV Kongresa augšpalāta - Senāts.

Vēlāk, līdz 2011. gada 23. decembrim, Kongresa palātām jāizlemj kā un cik ilgā laikā īstenot atlikušos 1,5 triljonu (750 miljardu latu) vērtos taupības pasākumus.

Par kādām budžeta programmām, izņemot militāro sfēru, būs runa pagaidām netiek ziņots. Politiķi sola, ka "apcirpšana" neskaršot sociālo sfēru un veselības aprūpi.

Kā ziņots, Baltā nama administrācija sarunās ar Kongresu, kura apakšpalāta ir republikāņu kontrolē, mēģina panākt, lai līdz otrdienai tiktu paaugstināti valsts parāda griesti, kuri pašlaik ir 14,29 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka ASV budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV pašlaik izmanto dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz otrdienai valsts parāda griesti netiks paaugstināti, valdība būs spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!