Foto: EPA/LETA
Āzijas fondu biržās pirmdien vērojama lejupslīde, reaģējot uz kredītreitingu aģentūras "Standard & Poor's" ("S&P") lēmumu pazemināt pasaules vadošās ekonomikas ASV kredītreitingu no "AAA" līdz "AA+", vēsta raidorganizācija BBC.

Japānas "Nikkei" indekss sasniedzis minimālo atzīmi kopš šā gada marta – pirmdienas rītā indekss pazeminājās par 2,4%. Vadošais Dienvidkorejas indekss "KOSPI" saruka par 5%. Tāpat samazinājās Honkongas un Indijas biržu indikatori – attiecīgi par 4% un 3%.

Tādejādi investori parāda savu satraukumu par pasaules ekonomiskās situācijas pasliktināšanos, kas daļēji saistīta ar valsts parādu krīzi Eiropā un ASV.

Piektdien saskaņā ar tirdzniecības rezultātiem pasaules fondu tirgos kompānijas bija zaudējušas triljonus ASV dolāru, vēsta BBC.

Piektdienas vakarā "S&P" pazemināja ASV kredītreitingu ilgtermiņa saistībām par vienu pakāpi – līdz "AA+" līmenim, nosakot reitingam negatīvu nākotnes perspektīvu. Tas ASV vēsturē ir nebijis gadījums, kad tiek pazemināts kredītreitings. Iepriekš ASV kredītreitings bija "AAA līmenī", kas apliecināja augstu uzticības līmeni valsts kredītsaistībām.

"S&P" izpilddirektors Džons Čembers pēc aģentūras lēmuma pazemināt ASV kredītreitingu paziņoja, ka ASV kredītreitinga atjaunošanai iepriekšējā līmenī vajadzētu deviņus līdz 18 gadus. Ja politiskās nesaskaņas ASV turpināsies un valstu finansiālā situācija pasliktināsies, aģentūra var vēlreiz pazemināt ASV reitingu.

Analītiķi brīdina, ka tuvākajās nedēļas tirgi atradīsies nestabilā situācijā par spīti septiņu lielāko pasaules ekonomiku jeb G7 valstu un Eiropas Centrālās bankas apņēmībai darīt visu, lai stiprinātu finanšu stabilitāti.

"ASV reitinga pazemināšana – tas ir bezprecedenta notikums," sacījis Alvins Ljū no "UOB bankas" Singapūrā." "Tas parāda, ka tuvākajos divos – divarpus gados ASV ekonomikas pieaugums būs ļoti lēns."

Pēc ASV ilgtermiņa kredītsaistību reitinga pazemināšanas investori nobijās, ka jau tā bruņurupuča tempos augošā ASV ekonomika varētu vēl vairāk sabremzēties un atkārtoti piedzīvos recesiju.

Tas sāpīgi sistu pa Āziju, kas vēlas kļūt par lielāko pasaules ekonomiku, ik mēnesi ieguldot miljardiem dolāru eksportā.

"Mēs joprojām esam atkarīgi no pieprasījuma ASV un Eiropā," sacījusi Ardžuna Mahedrana no "HSBC" bankas. Viņasprāt, ekonomikas izaugsmes palēnināšanās ASV un Eiropā izraisīs strauju pieprasījuma kritumu, kas iedragās Āzijas reģiona attīstību.

Turklāt, strauji pieaudzis pieprasījums pēc zelta Āzijas tirgos: dzeltenā metāla cena pietuvojusies 1700 dolāriem (850 lati) par Trojas unci. Investori cenšas ieguldīt naudu mazāk riskantos aktīvos.

Daži analītiķi gan uzskata, ka fondu tirgu lejupslīde lielā mērā notiek pārspīlētas notikumu dramatizēšanas dēļ, un daudzi investori izmanto situāciju, lai nopirktu akcijas par daudz zemāku cenu.

Krievijas tirgus, pēc analītiķu prognozēm, pirmdienas tirdzniecības sesijas laikā arī piedzīvos lejupslīdi, taču "panikas nebūšot", tā BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!