Foto: AP/Scanpix
Ja Spānija lūgs aizdevumu savu banku glābšanai, tas var sasniegt līdz pat 100 miljardus eiro (70 miljardus latu), sestdien pirms eiro zonas finanšu ministru tikšanās telefonkonferencē paziņoja avoti Eiropas Savienības (ES) institūcijās.

"Pašlaik tiek runāts par summu līdz 100 miljardiem eiro, bet vienošanās par konkrētu summu vēl nav panākta," teica kāds avots.

Lai gan Spānija nav izteikusi oficiālu lūgumu pēc aizdevuma, tā var to izdarīt telefonkonferences laikā, kas, kā iepriekš plānots, sākās pulksten 17 pēc Latvijas laika.

Kāds avots žurnālistiem atklāja, ka telefonkonferences laikā apmaiņā pret aizdevumu eiro zonas finanšu ministri pieprasīs Spānijai veikt finanšu sektora reformas, kas būšot vienīgais nosacījums aizdevuma saņemšanai.

Atšķirībā no starptautiskajiem aizdevumiem, kas piešķirti Grieķijai, Īrijai un Portugālei, aizdevums Spānijai, visticamāk, būs tieši domāts, lai glābtu bankas, kuru stabilitāti satricinājis nekustamā īpašuma tirgus sabrukums Spānijā.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) piektdien paziņoja, ka Spānijas bankām nepieciešami apmēram 40 miljardi eiro (28,1 miljards latu) jauna kapitāla.

Spānijas ekonomikas ministrijas pārstāve sestdien pirms eiro grupas telefonkonferences uzsvēra, ka Madride nav mainījusi savu pozīciju un nemeklē palīdzību sava banku sektora glābšanai, vien notiekot SVF ziņojuma analizēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!