Foto: Reuters/Scanpix
Eiro zonas samitā Briselē ceturtdienas naktī tika panākta vienošanās ar bankām - Grieķijas valsts obligāciju turētājām, ka tās norakstīs 50% no Grieķijas parāda, paziņoja Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Sarkozī preses konferencē pēc šī samita paskaidroja, ka Grieķijas valsts parāds tādējādi tiks samazināts par aptuveni 100 miljardiem eiro (70 miljardiem latu).

Sarkozī arī paziņoja, ka eiro zonas līderi ir vienojušies palielināt Eiropas Finanšu stabilizācijas fondu (EFSF) līdz vienam triljonam eiro (0,7 triljoniem latu).

Vienošanās par Grieķijas valsts parāda samazināšanu ar mērķi rast ilgstošu risinājumu parādu krīzei eiro zonā tika panākta eiro zonas līderu sarunās ar banku lobiju - Starptautisko finanšu institūtu (IIF), kas ir vairāk nekā 340 globālu finanšu institūciju asociācija.

IIF vadītājs Čārlzs Dallara tikās ar Francijas prezidentu Nikolā Sarkozī un Vācijas kancleri Angelu Merkeli eiro zonas samita ietvaros.

Banku pārliecināšana norakstīt lielu daļu Grieķijas parāda bija svarīga daļa no parādu krīzes risinājuma, kuru eiro zonas līderi bija solījuši panākt šajā samitā.

Bankas jūlijā bija piekritušas norakstīt 21% Grieķijas parāda. Pirms ceturtdienas naktī panāktās vienošanās tās bija piedāvājušas Grieķijas parāda norakstīšanu par 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!