Foto: stock.xchng
Eiro zonas valstu finanšu ministri otrdienas rītā sanāksmē Briselē apstiprināja jauna starptautiskā aizdevuma piešķiršanu Grieķijai 130 miljardu eiro (91,4 miljardu latu) apmērā, pavēstīja vairāki ziņu avoti.

Oficiāls paziņojums par šo lēmumu ir gaidāms preses konferencē, kuras laiks vēl nav noteikts.

Vienošanās par šo aizdevumu paredz, ka Grieķijai jāsamazina valsts parāda līmenis, lai 2020.gadā tas nepārsniegtu 120,5% no IKP. Pašreiz tas ir apmēram 160% no IKP.

Saskaņā ar šo vienošanos Grieķijas privātie kreditori norakstīs 53,5% no tiem piederošo Grieķijas valdības obligāciju nominālvērtības, kas ir par 3,5 procentpunktiem vairāk nekā bija saskaņots iepriekš. Pērn oktobrī panākta vienošanās paredzēja, ka privātie kreditori norakstīs 50% tiem piederošo obligāciju nominālvērtības, šādi samazinot Grieķijas parādu par 100 miljardiem eiro (70,3 miljardiem latu). Kreditoru reālie zaudējumi, ņemot vērā kredītprocentu maksājumus, pārsniegs 70%.

Eiropas Centrālā banka (ECB) sadalīs peļņu no tai piederošajām obligācijām eiro zonas valstu valdībām, kuras savukārt novirzīs šo naudu kā palīdzību Grieķijai, ziņoja laikraksts "Wall Street Journal". ES valstu valdības arī samazinās procentlikmi Grieķijai piešķirtiem kredītiem 56 miljardu eiro (39,4 miljardu latu) apmērā.

Jaunais aizdevums Grieķijai ir vitāli nepieciešams, jo 20.martā tai jādzēš obligācijas par vairāk nekā 14 miljardiem eiro (10 miljardiem latu). Ja līdz tam laikam Grieķija šo naudu nedabūs, tā kļūs maksātnespējīga.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 9.februārī izvirzīja Grieķijai trīs nosacījumus jaunā aizdevuma saņemšanai, tomēr Atēnas šos nosacījumus noteiktajā laikā neizpildīja. Tāpēc eiro zonas valstu finanšu ministri 14.februāra vakarā atlika 15.februārī paredzēto balsojumu par aizdevuma piešķiršanu uz 20.februāri.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 9.februārī pieprasīja, lai Grieķijas parlaments apstiprinātu taupības pasākumus, par kuriem vienojās partiju līderi. Grieķijai arī papildus jāpanāk strukturālo izdevumu samazinājums 325 miljonu eiro (228,4 miljonu latu) apmērā 2012.gada budžetā, un valdošās koalīcijas partiju līderiem jādod rakstveida solījums par taupības pasākumu īstenošanu arī pēc aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Parlaments 12.februārī apstiprināja taupības pasākumus, šādi izpildot vienu no šiem nosacījumiem. Abi pārējie nosacījumi tika izpildīti vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!