Foto: Valsts kanceleja

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi, tostarp Latvijas premjers Valdis Dombrovskis (V), piektdien Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu.

No 27 dalībvalstīm līgumu neparakstīja Lielbritānija un Čehija.

Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs pirms līguma parakstīšanas uzsvēra, ka līgums palīdzēs vairot stabilitāti Eiropas Savienībā un fiskālo jautājumu koordināciju starp dalībvalstīm.

Jaunais līgums ļaus novērst valstu parādu krīzes atkārtošanos, kā arī vairos uzticību starp ES dalībvalstīm, kas ir politiski svarīgi.

"Uzticības atjaunošana eiro zonai veicinās ekonomikas izaugsmi un darbavietu veidošanu. Tas ir mūsu svarīgākais mērķis," sacīja van Rompejs.

"Jums tagad ir jāpārliecina savi parlamenti un balsotāji, ka šis līgums ir nopietns solis, lai eiro atvestu atpakaļ drošos ūdeņos. Esmu pārliecināts, ka jums tas izdosies," piebilda ES prezidents.

Savukārt Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica, ka jaunais līgums ir būtiska daļa no stratēģijas atjaunot stabilitāti Eiropas finansēs un tas palīdzēs dalībvalstīs īstenot ilgtspējīgu fiskālo konsolidāciju un atjaunot izaugsmi.

Barrozu arī uzsvēra, ka tas, ka līgumu paraksta ne tikai eiro zonas valstis, bet arī 25 no kopumā 27 ES dalībvalstīm ir ļoti būtisks signāls, kas apliecina, ka eiro ir visas ES valūta.

"Eiro nav tikai valūta dažās valstīs, eiro ir valūta visā ES," norādīja Barrozu.

Viņš pauda pārliecību, ka pēc līguma parakstīšanas ES dalībvalstis un institūcijas būs labākā situācijā, lai uzlabotu fiskālo atbildību visā savienībā. Kopā ar citiem instrumentiem tas arī palīdzēs atjaunot stabilitāti un izaugsmi un izveidot stingrāku savienību, pastāstīja EK prezidents.

Jaunā līguma mērķis ir stiprināt Eiropas Monetārās savienības (EMS) ekonomikas pīlāru, vienojoties par noteikumiem, kas veicinās budžeta disciplīnu, nostiprinās ekonomikas politiku koordināciju un uzlabos eiro zonas pārvaldību.

Līgums pastiprina jau spēkā esošo ES normatīvo regulējumu un uzraudzības mehānismus fiskālās disciplīnas jomā attiecībā uz budžeta deficītu un valsts parādu. Līgums arī paredz, ka fiskālās disciplīnas prasības ir jāiestrādā katras dalībvalsts nacionālajā likumdošanā.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas dalībvalstis, kas plānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Latvijas Saeimā jaunais līgums ratifikācijai varētu nonākt drīzumā pēc tā parakstīšanas, iepriekš sacīja premjers Valdis Dombrovskis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!