Foto: AFP/Scanpix

Eiro zonas ekonomikā ir iestājusies tā dēvētā maigā recesija, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns.

"Eiro zona pašlaik piedzīvo maigu recesiju," viņš sacīja konferencē Parīzē, tomēr piemetinot, ka ir vērojamas uzlabojuma pazīmes.

"Esmu pārliecināts, ka mūsu kopējo centienu rezultātā un tad, ja mēs ievērosim savus nesenos kardinālos lēmumus, mēs tuvākajos mēnešos varam sagaidīt pavērsienu Eiropas ekonomikā," pauda komisārs.

Viņš pauda pārliecību, ka ekonomiskās reformas, kādas norit daudzās ES valstīs, nodrošinās stabilu pamatu ilgstošai ekonomikas izaugsmei. Vienlaikus Rēns atzina, ka reformu īstenošanas dēļ grūtības izjūt bloka valstu iedzīvotāji.

Komisārs arī pauda gandarījumu, ka ES ir novērsta likviditātes krīze, jo Eiropas Centrālā banka (ECB) ir ieplūdinājusi vērienīgus līdzekļus komercbanku sistēmā.

Otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati rāda, ka eiro zonas iekšzemes kopprodukts (IKP) ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni sarucis par 0,3%. Trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni pieaugums bija tikai 0,1%.

Recesija tehniski iestājas, kad IKP pieaugums ir negatīvs divus ceturkšņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!