Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra "Ftch" piektdien pazemināja Spānijas ilgtermiņa emitenta kredītreitingu vietējā un ārvalstu valūtā no līmeņa AA+ uz līmeni AA-, bet Itālijas reitingu – no A+ uz AA-, informē aģentūra "RIA Novosti".

"Reitingu pazemināšana atspoguļo krīzes pastiprināšanos eirozonā, kas rada lielus ekonomiskus un finanšu riskus, pavājinot Itālijas suverēnā riska profilu," teikts aģentūras paziņojumā. Tāds pats iemesls ir Spānijas kredītreitinga pazemināšanai.

Aģentūra norada, ka Spānijas budžeta konsolidācijas riskus palielina atsevišķu reģionu budžeta rādītāji, kā arī vidēja termiņa ekonomikas izaugsmes prognozes pasliktināšanās.

"Fitch" jau iepriekš norādīja, ka komplekss un pārliecinošs eirozonas parādu krīzes risinājums ir politiski sarežģīts, turklāt tā ieviešana un investoru uzticības atjaunošana prasīs ilgu laiku.

"Krīze jau ir negatīvi ietekmējusi visa reģiona finanšu stabilitāti un izaugsmes perspektīvas. Liels budžeta deficīts, augsti valsts parādu līmeņi un lēni izaugsmes tempi padara Spānijas ekonomiku īpaši viegli ietekmējamu ārēju sarežģījumu gadījumā," norāda aģentūra.

Savukārt, skaidrojot Itālijas reitinga pazemināšanu par vienu pakāpi, "Fitch' orāda, ka šīs valsts budžeta situācija ir labāka nekā daudzām citām Eiropas valstīm. "Kā suverēna valsts itālija ir maksātspējīga," pausts paziņojumā, norādot, ka Itālija turklāt ir trešā lielākā eirozonas ekonomika.

"Fitch" prognozē, ka Itālija spēs nodrošināt šā gada budžeta deficītu 3,9% apjomā no iekšzemes kopprodukta, taču uzsver, ka valstij ir jādomā par valsts parāda stabilizāciju un pakāpenisku samazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!