Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas valdība pieņēmusi 2012.gada budžetu, taču atzīst, ka ar to neizpilda starptautiskā aizdevuma programmas nosacījumus, tostarp budžeta deficīta apjomu, svētdien informē ārvalstu masu mediji.

Budžets paredz, ka 2011.gada valsts budžeta deficīts būs 7,6% līdz 8,5% no iekšzemes kopprodukta, bet 2012.gadā – 6,5% līdz 6,8% no IKP, teikts Grieķijas Finanšu ministrijas paziņojumā, kas izplatīts pēc valdības ārkārtas sēdes.

8,5% deficīts 2011.gadam atzīts par "galīgo" rādītāju.

Mediji vēsta, ka valdības lēmums paredz īstenot starptautisko aizdevēju pieprasīto valsts pārvaldes samazināšanu, nosakot, ka uz "darba rezervi" tiks nosūtīti 30 000 no aptuveni 750 000 Grieķijas ierēdņu. Viņiem krasi samazinās atalgojumu un, ja gada laikā viņi nebūs atraduši citu darbu, viņus varēs atlaist. Grieķijas valsts televīzijas informē, ka lielākā daļa ierēdņu, kurus skars samazinājums, jau ir sasnieguši 60 gadu vecumu un saņem pensiju.

Jau ziņots, ka Grieķijas valdība sestdien ārkārtas sanāksmē tiekas ar aizdevējiem, lai pārrunātu jautājumu par kārtējo aizdevuma daļu 8 miljardu eiro apmērā (5,6 miljardi latu), kuru valsts plāno izmantot iekšējā parāda segšanai un budžeta deficīta finansēšanai.

Aizdevums Grieķijai bija nepieciešams jau septembrī, taču aizdevēju trijotne to aizturēja, pieprasot papildus izdevumu samazinājumus un iepriekš plānotās aizdevuma programmas izpildi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!