Grieķijas premjerministrs Luks Papadems brīdinājis par valsts iespējamo nonākšanu defolta jeb maksātnespējas situācijā tuvāko trīs mēnešu laikā, vēsta ārvalstu mediju, atsaucoties uz premjera biroja izplatīto informāciju.

Grieķija cenšas ar Eiropas partneriem vienoties par finansiālās palīdzības saņemšanu no 130 miljardu eiro (91,4 miljardi latu) vērtās glābšanas paketes. Finansiāla palīdzība grieķiem nepieciešama, lai apkalpotu valdības parādu, kas sasniedzis 160% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

Martā Grieķijai nāksies dzēst obligācijas 14 miljardu eiro (9,8 miljardu latu) apmērā. Trešdien sākas pārrunas ar tā saukto aizdevēju trijnieku - Eiropas Komisiju (EK), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

"Nevienojoties ar trijnieku par finansēšanu, Grieķijā martā draud nekontrolēts defolts," teicis Papadems, tiekoties ar arodbiedrību pārstāvjiem, kurus valsts premjers cenšas pārliecināt par nepieciešamību turpināt samazināt darba algas un atvieglot darbaspēka tirgus regulējumu.

"Ja mēs neveiksim nepieciešamās "īsināšanas", skaidrs, ka tad mēs nevarēsim gaidīt no citām ES valstīm un starptautiskajām organizācijām turpmāku valsts finansēšanu [..] Ja tas notiks, ja mūsu partneri pārtrauks finansēt mūsu valsti, tad sekas patiešām būs traģiskas nodarbināto ienākumiem, bet bezdarbs pieaugs vēl vairāk," brīdinājis Grieķijas premjers.

Pēc viņa sacītā, aizdevēju trijnieks prasa samazināt strādājošo atalgojumu, lai tādejādi varētu uzlabot produktivitāti un konkurētspēju Grieķijas ekonomikā.

Sagaidāms, ka Grieķijas valdība tuvākajā laikā paziņos jauno paaugstināto 2011.gada budžeta deficīta apmēru, kas līdz šim pārskatīts piecas reizes. Saskaņā ar galīgo vienošanas ar aizdevējiem valsts pagājušā gada deficītam jābūt ne lielākam par 9% no IKP, taču tas būs tuvāk 10%, kas ir vien par 0,5% procentpunktiem mazāk par budžeta deficītu 2010.gadā.

Jau vēstīts, ka otrdien Grieķijas piedraudēja, ka valsts pametīs eirozonu gadījumā, ja tā no saviem partneriem - EK, SVF un ECB – nesaņems kārtējo aizdevumu no finanšu palīdzības paketes.

Valsts resursu taupības programma, ko īsteno Grieķijas valdība starptautiskās finanšu palīdzības saņemšanai, izsaukusi daudzu Grieķijas iedzīvotāju neapmierinātību. "Vienošanos par aizdevumu ir nepieciešams parakstīt, pretējā gadījumā mēs atradīsimies ne tirgū un ne eiro [zonā]," telekanāla "Sky TV" ēterā otrdien paziņojis Grieķijas valdības pārstāvis Pantelis Kapsis.

Novērotāji atzīmēja, ka valdības otrdienas paziņojums par nodomu pamest eiro zonu var būt viltīgs gājiens, ar kuru Grieķijas varas iestādes mēģina iegūt tautas atbalstu. Tika gaidīts Grieķijas premjerministra oficiāls paziņojums, kurā valdības vadītājs mēģinātu pārliecināt valsts iedzīvotājus par valstī nepieciešamajām strukturālajām reformām un stingrajiem taupības pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!