Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas parlamenta apakšpalāta sestdien deva galīgo apstiprinājumu nozīmīgai ekonomikas reformu paketei, kas paredz vairāku valsts aktīvu pārdošanu, kā arī liberalizāciju iekšzemes pakalpojumu tirgū, lai vairotu konkurenci un mazinātu birokrātiju, tādējādi sperot pēdējo soli, lai no premjerministra amata, kā solījis, atkāptos Silvio Berluskoni, dodot ceļu pārejas laika valdības izveidei.

Reformu paketi atbalstīja 380 Itālijas parlamenta apakšpalātas deputāti, bet pret bija 26.

Lai nepieļautu valsts maksātnespējas iestāšanos, piektdien nozīmīgo ekonomikas reformu paketi apstiprināja Itālijas parlamenta augšpalāta Senāts, par reformu paketes pieņemšanu balsojot 156 Senāta deputātiem, pret esot 12 un vienam atturoties, savukārt opozīcijā esošie augšpalātas parlamentārieši balsojumā nepiedalījās, lai paustu savus iebildumus pret to, bet vienlaikus neliktu šķēršļus tās apstiprināšanai.

Gaidāms, ka pēc paketes apstiprināšanas arī parlamenta apakšpalātā Itālijas premjers Silvio Berluskoni sestdien iesniegs prezidentam Džordžo Napolitano demisijas rakstu. Sagaidāms, ka Itālijas prezidents nekavējoties uzticēs bijušajam Eiropas Savienības konkurences komisāram Mario Monti mandātu veidot jaunu pārejas laika valdību, kam būs jāturpina cīņa ar finanšu krīzes vēršanos plašumā.

Tomēr Monti nominācija valdības vadītāja postenim var neizdoties, jo pret viņa kandidatūru iebilst Berluskoni labēji centriskā koalīcija un vēl viena neliela partija. Ja centieni izveidot jaunu valdību cietīs neveiksmi, prezidents būs spiests atlaist parlamentu un izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Itālijas prezidenta kanceleja otrdien pēc balsojuma par 2012.gada valsts budžetu paziņoja, ka Berluskoni atkāpsies no amata, tiklīdz parlaments būs pieņēmis Eiropas Savienībai (ES) apsolītās ekonomikas reformas, kas nepieciešamas valsts izvešanai no krīzes.

Itālijas parlamenta apakšpalāta otrdien atbalstīja valsts nākamā gada budžetu, taču balsojums apliecināja, ka Berluskoni valdībai vairs nav absolūtā vairākuma parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!