Foto: AP/Scanpix
Kipra pirmdienas vakarā paziņoja, ka lūdz eiro zonas aizdevumu, jo tās finanšu sektorā ir radījusi problēmas pārāk lielā ekspozīcija uz Grieķijas ekonomiku.

"Palīdzība ir nepieciešama, lai ierobežotu riskus Kipras ekonomikai, it īpaši tos, kuri rodas no negatīvām sekām,.. ko rada finanšu sektora lielā ekspozīcija uz Grieķijas ekonomiku," teikts Kipras valdības paziņojumā.

Tajā nav minēts, kādu summu Kipra lūdz aizdot. Līdz sestdienai Kiprai ir nepieciešami vismaz 1,8 miljardi eiro (1,3 miljardi latu), lai atbilstoši ES normām rekapitalizētu valsts otro lielāko komercbanku "Cyprus Popular Bank", bet, pēc kredītreitingu aģentūras "Fitch" aplēsēm, lai veiktu visu banku rekapitalizāciju, būs nepieciešami apmēram četri miljardi eiro (2,8 miljardi latu). Kipras bankām ir radušies milzu zaudējumi, jo tās bija iegādājušās daudz Grieķijas obligāciju, kuru vērtība daļēji tika norakstīta.

Pagājušajā gadā Kipra saņēma 2,5 miljardu eiro (1,8 miljardu latu) aizdevumu no Krievijas, un arī tagad Kipras valdība apsvēra iespējas lūgt aizdevumu Krievijai vai Ķīnai.

Eiro zonas aizdevumus ir saņēmušas jau trīs šīs zonas valstis - Grieķija, Īrija un Portugāle, un pirmdien aizdevumu banku sektora glābšanai oficiāli lūdza Spānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!