Foto: DELFI.lt
Lielbritānijas tiesa piektdien atlika lēmumu par Lietuvas nacionalizētās "Snoras" bankas bijušo akcionāru un vadītāju Raimonda Baranauska un Vladimira Antonova izdošanu Lietuvai, kur viņus tur aizdomās par mantas izšķērdēšanu, vēsta "Delfi.lt".

Abi baņķieri piektdien ieradās tiesā kopā ar sievām. Baņķieru pārstāvji salīdzināja lietu ar Krievijas oligarha Mihaila Hodorkovska notiesāšanu, ko pasaulē dēvē par politiski motivēto prāvu.

Baņķieru pārstāvji teisai lūguši vairāk laika, lai sagatavotu argumentāciju, un tiesa atlika lēmumu – nākamā tiesas sēde notiks 30.janvārī, bet pēc tam sēdes paredzētas 22 vai 23.martā un laika posmā no 8. līdz 18.maijam.

Tiesā informēja, ka Antonovu un Baranausku tur aizdomās par 897 miljonu litu (183 miljonu latu) piesavināšanos no "Snoras" bankas.


Advokāti tiesā klāstīja, ka nacionalizētā banka strādājusi veiksmīgi un tai piederējusi liela masu mediju grupa, bet Lietuvas valdības rīcība, bez iemesla nacionalizējot banku, nav izprotama.

Viens no advokātiem salīdzināja "Snoras" lietu ar Hodorkovska prāvu Krievijā - "tādas pašas metodes, ko izmantoja Krievijā, tagad izmanto arī šī postpadomju valsts".

Jau ziņots, ka Lielbritānijas tiesa 25.novembrī nolēmusi pret drošības naudu atbrīvot bijušos bankas "Snoras" vadītājus un īpašniekus Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku.

Antonovs atbrīvots pret 75 000 sterliņu mārciņu (61 350 latu), bet Baranausks - pret 250 000 sterliņu mārciņu (204 500 latu) drošības naudu. Baranauskam katru dienu būs jāreģistrējas Kentas grāfistes policijas iecirknī.

Bijušie bankas lielākie akcionāri aizturēti saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi. Viņiem izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanā, bet Baranauskam arī negodīgā grāmatvedībā un amata stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Lēsts, ka viņi varētu būt piesavinājušies 897 miljonus litu (183 miljonus latu).

Pirms aizturēšanas intervijā Lietuvas laikrakstam "Respublika" Antonovs atzinis, ka viņš un Baranausks vēlētos paši brīvprātīgi ierasties Lietuvā uz nopratināšanām, bet nevēlas tikt atvesti "demonstratīvi rokudzelžos". Turklāt pašlaik Antonovam ir bail apmeklēt Lietuvu, kur, viņaprāt, viņu varētu nogalināt.

Lietuvas Bankas valde nolēma likvidēt nacionalizēto "Snoras" banku un vērsties tiesā par bankrota lietas ierosināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!