Foto: LETA
Lietuvas valdība izraudzījusies Japānas kompānijas "Hitachi" un ASV firmas "General Electric" kopuzņēmumu "Hitachi GE Nuclear Energy" par Lietuvas  jaunās atomelektrostacijas (AES) Visaginā stratēģisko investoru, ceturtdien paziņoja Lietuvas valdība.

Lietuvas valdība sāks sarunas ar "Hitachi GE Nuclear Energy", bet, ja tās nebūs veiksmīgas, tad sarunas tiks turpinātas ar otru potenciālo stratēģisko investoru ASV un Japānas uzņēmumu "Westinghouse Electric Company", kas kopš 2006.gada pieder Japānas "Toshiba Corporation".

""Hitachi" apņēmās nekavējoties ķerties klāt sagatavošanās darbiem," preses konferencē teica enerģētikas viceministrs Roms Šveds.

Viņš piebilda, ka projekta finansēšanas noteikumi un vērtība tiks precizēta vēlāk.

Šveds klāstīja, ka abi potenciālie investori iesniedza projekta realizācijas pamatizmaksas, ar ko bija pietiekami, lai valdība izvērtētu piedāvājumus. Koncesijas līgums tiks parakstīts līdz gada beigām.

"Piedāvājumu izvērtēšanas, kuras mērķis bija atrast ekonomiskā ziņā pievilcīgāko piedāvājumu, laikā tika veikta arī ekonomisko, tiesisko un tehnisko aspektu analīze, tostarp arī investīciju apmērs, saistības sākt sagatavošanās darbus vēl pirms koncesijas līguma parakstīšanas, spēja realizēt projektu noteiktajā termiņā un bez budžeta pārsniegšanas, kā arī spēja vadīt tādus atomelektrostacijas projekta posmu, kā attīstīšanu, būvniecību, ekspluatāciju un ekspluatācijas pārtraukšanu," skaidroja Šveds.

Lietuvas Enerģētikas ministrija informē, ka "Hitachi" piedāvājumā iekļauta arī progresīvā reaktora tehnoloģija ar vārošu ūdeni. Šobrīd tā ir vienīgā pasaulē izmantojamā trešās paaudzes reaktora tehnoloģija, kas nozīmē drošības līmeņa uzlabošanu.

"Tagad tiks izlemts, kādas būs visu piecu partneru daļas projektā," teica Šveds.

"Hitachi" prezidents Hiroaki Nakanisi, kurš jūnijā bija ieradies vizītē Lietuvā, atzina, ka "Hitachi GE Nuclear Energy" varētu piedalīties Visaginas AES būvniecības projektā kā stratēģiskais partneris, atzīstot, ka šā projekta izmaksas būs milzīgas, bet stratēģiskajam investoram daļa no projekta esot jāatbalsta. Tomēr nozīmīgi investori ir arī Lietuvas  reģionālās partnervalstis AES  projektā - Latvija, Igaunija un Polija, jūnijā akcentēja Nakanisi.

Viņš tolaik lika noprast, ka kompānija būs ne tikai tehnoloģiju pārdevējs, bet piedalīsies arī projekta attīstībā.

"Atomelektrostacijas projekta realizācijai nepieciešamie izdevumi ir milzīgi. Pat attīstītās valstis tam ņem kredītus. Tik lielu projektu realizācijai jāizmanto jaunas finansēšanas shēmas. Pretējā gadījumā ir maz ticams, ka jaunas stacijas tiks uzbūvētas. Mūs lūdz kļūt par stratēģisko investoru, un mēs uzskatām, ka tāda prasība ir pamatota," Nakanisi teica Lietuvas biznesa avīzei "Verslo žinios".

Jau vēstīts, ka   Lietuva plāno uzbūvēt jauno   AES   Lietuvas ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas  AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī abas pārējās Baltijas valstis un Polija. Sagatavošanās darbus jaunās   AES  būvei ir paredzēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā.  Lietuvas  varas institūcijas vēlas, lai jaunā AES  sāktu darboties 2020.gadā.

Visaginas AES jauda plānota 1300 megavati.

Saskaņā ar Lietuvas  un Eiropas Savienības (ES) vienošanos 2009.gada 31.decembrī Ignalinas AES  pārtrauca darboties, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!