Foto: DELFI
Ir aizdomas, ka komercbankas "Snoras" akcionāri mēģinājuši palielināt bankas pamatkapitālu nevis ar finanšu investora naudu no Lielbritānijas, bet ar savu noguldītāju naudu, intervijā telekanālam "Lietuvos rytas" sacīja Lietuvas centrālās bankas vadītājs Vits Vasiļausks.

"Mēs pētījām, no kurienes nākusi šī nauda un kas ir tās reālais īpašnieks. Cik man zināms, tiesībsargājošās iestādes tagad ir atsākušas izmeklēšanu šajā aspektā, un mums ir radušās aizdomas, ka tā ir to pašu noguldītāju nauda. Mums ir pamatotas aizdomas, ka investīcijas ceļoja pa riņķi, finanšu līdzekļi ceļoja pa riņķi," teica Lietuvas Bankas vadītājs.

Bija ziņots, ka Lielbritānijas kompānijas "Jubilee Financial Products" pārvaldīts fonds plāno investēt 80,021 miljonu litu (16,3 miljonus latu) jaunā "Snoras" akciju emisijā.

"Šis investors vēl 5.maijā vērsās Lietuvas Bankā, un mēs uzmanīgi izpētījām tieši šīs naudas izcelsmi, kuru tas gribēja ieguldīt bankā "Snoras". Lēmums [par to, vai atļaut šīs investīcijas,] bija jāpieņem pirmdien, 21.novembrī. Tomēr, kā redzams, notikumi attīstījās citādi, jo situācija kļuva kritiska," uzsvēra Vasiļausks.

Jau vēstīts, ka Lietuvas centrālā banka 16.novembrī nolēma apturēt bankas "Snoras" darbību un atcelt valdi, bet valdība pēc centrālās bankas ieteikuma nolēma pārņemt " Snoras" akcijas, kuru kontrolpakete piedereja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam.

Lietuvas centrālas bankas valde arī nolēma iecelt bankas pagaidu administratoru un piemērot pagaidu pasākumus bankas īpašuma aizsardzībai. Šāda lēmuma mērķis ir nodrošināt " Snoras" klientu un sabiedrības efektīvu aizsardzību un nostiprināt Lietuvas banku sistēmas stabilitāti. Pasākumi tiek veikti, ņemot vērā " Snoras" finanšu stāvokli, pēdējā laika tendences un centrālās bankas veiktās finanšu pārbaudes rezultātus. Pieņemot šo lēmumu, tika ņemtas vērā arī izmaiņas, kas bija notikušas pēdējo dienu laikā.

Tagad banka ir atsākusi darbu, taču tai ir noteikti ierobežojumi.

Lēmums par darbības ierobežojumiem attiecas tikai uz banku " Snoras", bet ne tās meitasuzņēmumiem. " Snoras" pieder "Latvijas Krājbankas" akciju kontrolpakete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!