Foto: DELFI

Lietuvas centrālās bankas valde ceturtdienas vakarā atzina "Latvijas Krājbankas" īpašnieci nacionalizēto komercbanku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

To preses konferencē pēc Lietuvas Bankas valdes sēdes paziņoja centrālās bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

Lietuvas Bankas valde arī atcēla iepriekš pieņemtos lēmumus, ar kuriem bankai "Snoras" tika atļauts veikt atsevišķas operācijas. Tas nozīmē, ka sāks darboties noguldījumu garantēšanas mehānisms, un fiziskās un juridiskās personas varēs saņemt kompensācijas par saviem bankā "Snoras" noguldītajiem līdzekļiem līdz 345 280 litu (70 437 latu) apmērā, kā to paredz likums. Šie līdzekļi ir jāizmaksā 20 darba dienu laikā, taču šis termiņš var tikt pagarināts par 10 dienām.

"Tagad, kad mēs esam konstatējuši "caurumu" 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) apmērā, patiešām nav vērts tērēt nodokļu maksātāju naudu par lidmašīnu, kas nelidos," sacīja Vasiļausks.

Kad tiesa ierosinās lietu par "Snoras" bankrotu, bankai tiks atņemta darbības licence, informēja Lietuvas Banka. Tā gatavojas iesniegt prasību par "Snoras" bankrotu Viļņas apgabaltiesā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas finanšu ministre Ingrīda Šimonīte ceturtdien paziņoja, ka "Snoras" ir maksātnespējīga, un tās pagaidu administrators ierosinājis banku likvidēt, rekapitalizēt vai sadalīt.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces - bankas "Snoras" - akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

"Latvijas Krājbankas" darbība ir apturēta kopš pirmdienas vakara, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!