Foto: DELFI
Lietuvas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka sadarbībā ar Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestu (FNTT) centīsies nopratināt bankas "Snoras" īpašniekus. Daļa "Snoras" vadītāju īpašuma arestēta.

Ģenerālprokurora vietnieks Darjus Raulušaitis nav atbildējis uz žurnālistu jautājumu, vai Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm ir zināma bankas īpašnieku atrašanās vieta. Medijos iepriekš izskanējis pieņēmums, ka viņi šobrīd atrodas ārzemēs.

Kā vēsta portāls "Lrytas", prokurori cer, ka "Snoras" īpašnieki paši ieradīsies Ģenerālprokuratūrā un sniegs nepieciešamo informāciju, bet pretējā gadījumā viņi var tikt izsludināti starptautiskajā meklēšanā.

Bankas "Snoras" valdi vadīja Raimonds Baranausks, bet uzraudzības padomi - Krievijas miljardieris Vladimirs Antonovs, kuriem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% akciju.

Cits ģenerālprokurora vietnieks Andrjus Nevera pastāstījis, ka pirmstiesas izmeklēšana "Snoras" lietā sākta "pēc plaša kriminālkodeksa pantu spektra", tostarp par naudas atmazgāšanu, nolaidīgu grāmatvedību, dokumentu viltošanu, īpašuma izšķērdēšanu un cita veida noziedzīgu darbību.

Datu vākšana pirmstiesas izmeklēšanai sākta jau 9.novembrī, saņemot Lietuvas Bankas informāciju par situāciju bankā "Snoras", bet prokuroriem nav bijis iemesla ierobežot bankas vadītāju iespējas izbraukt no valsts.

Raulušaitis norādījis, ka apsūdzības šai lietā vēl nav izvirzītas nevienam.

Jau ziņots, ka Lietuvas Bankas valde trešdien nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, savukārt Lietuvas valdība izmantoja Finanšu stabilitātes likumā paredzētās tiesības un ārkārtas sēdē lēma pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai maksimāli aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus.

Valdība arī ierosinājusi Seimam mainīt likumdošanu, atļaujot sadalīt banku "Snoras" divās daļās - nosacītajā "labajā" un "sliktajā" bankā, lai valstij nebūtu jākompensē noguldījumi bankas klientiem, jo "labā" banka varētu turpināt darbību. Otrā bankā tikmēr paliktu pārējais īpašums.

Kā žurnālistiem ceturtdien skaidroja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks, bankas "Snoras" rezerves Lietuvas Bankā šīs nedēļas vidū vienas diennakts laikā samazinājās pieckārt, tādēļ Lietuvas Bankai un valdībai nācās pieņemt steidzamu lēmumu par šīs komercbankas pārņemšanu valsts ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!