Foto: Publicitātes attēli

Reitingu aģentūra "Moody's" pirmdien pazemināja deviņu Eiropas Savienības (ES) valstu kredītreitingus vai to prognozes.

"Moody's" pazemināja Itālijas, Spānijas un Portugāles reitingus un Francijas, Lielbritānijas un Austrijas reitingu prognozes, atzīstot, ka šīs valstis arvien vairāk ietekmē eiro zonas krīze.

Šauboties par to, vai ES līderi darījuši pietiekami daudz ekonomikas un finanšu sektora krituma izbeigšanai, "Moody's" arī pazemināja Slovēnijas, Slovākijas un Maltas reitingus.

"Moody's" paziņoja, ka ES vājās ekonomiskās perspektīvas apdraud "iekšzemes taupības programmu un strukturālo reformu īstenošanu, kas ir vajadzīgas konkurētspējas veicināšanai". Aģentūra atzina, ka tirgus pašpaļāvība "domājams, paliks zema, jo ir augsta turpmāku satricinājumu iespējamība finansējuma nosacījumiem valstīm un bankām".

"Moody's" arī apšaubīja, vai ES piešķīrusi pienācīgus resursus krīzes risināšanai.

"Šie faktori dažādās pakāpēs ierobežo visu ES valstu kredītspēju un saasina vairāku valstu uzņēmību uz īpašām finansiālām un makroekonomiskām problēmām," atzina "Moody's".

Aģentūra saglabāja Austrijas, Francijas un Lielbritānijas augstāko reitingu AAA, bet pazemināja to prognozi līdz negatīvai un brīdināja, ka apstākļu pasliktināšanās gadījumā var tikt pazemināti arī to reitingi.

Itālijas reitings tika pazemināts par vienu pakāpi no A2 līdz A3, Spānijas - par divām pakāpēm no A1 līdz A3, Portugāles - par vienu pakāpi no Ba2 līdz Ba3. Slovākijas un Slovēnijas reitingi tika pazemināti par vienu pakāpi līdz A2, bet Maltas reitings - par vienu pakāpi līdz A3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!