Foto: AP/Scanpix
Pasaulē trešdien būtiski kritās jēlnaftas cenas, reaģējot uz ziņām, ka ASV, Francija un Lielbritānija plāno izmantot savas stratēģiskās naftas rezerves, lai veicinātu degvielas cenu kritumu.

Francijas avīze "Le Monde" trešdien, atsaucoties uz avotiem prezidenta Nikolā Sarkozī aprindās, vēstīja, ka Francija, Savienotās Valstis un Lielbritānija iesaistījušās sarunās par savu stratēģisko naftas krājumu izmantošanu. Šo krājumu izmantošana "ir [dažu] nedēļu jautājums", ziņoja laikraksts.

Šo ziņu ietekmē "Brent" jēlnaftas cena kritās par 1,5%, noslīdot zem 124 ASV dolāriem barelā, bet ASV jēlnaftas nākotnes līgumu cenas zaudēja 1,2% vērtības, samazinoties līdz 105,05 ASV dolāriem. Kopš šāgada sākuma "Brent" jēlnaftas cenas kāpušas vairāk nekā par 15%, bet ASV jēlnaftas cenas – par 6,4%.

Iespēja, ka degvielas cenas varētu kristies, ierobežoja cenu samazinājumu akciju tirgos. Samazinājuma iemesls bija jaunākie ASV ekonomikas dati, kas bija sliktāki par prognozētajiem. Februārī jauni pasūtījumi ilglietošanas preču iegādei Savienotajās Valstīs kritās vairāk, nekā gaidīts, un arī dati par uzņēmumu investīcijām bija vājāki par prognozētajiem, kas savukārt lika šaubīties par rūpniecības nozares atbalstu ekonomikai tās atveseļošanās procesā.

Pasaules akciju indekss MSCI trešdien zaudēja 0,6% vērtības, bet Eiropas nozīmīgāko akciju indekss "FTSEurofirst 300" samazinājās par 0,8%. ASV akciju indeksi tirdzniecības sākumā bija nedaudz sarukuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!