Foto: AFP/Scanpix
Polija nolēmusi apturēt savu dalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, piektdien paziņoja valsts energokompānija PGE.

"Ņemot vērā apstākļus, kuri pašlaik ir kļuvuši nelabvēlīgi, un ņemot vērā mūsu grupas citu svarīgos projektus, mēs esam nolēmuši iesaldēt savu dalību šajā programmā, pirms paziņojam jebkādas oficiālas apņemšanās," teikts PGE vadītāja Tomaša Zadrogas izplatītajā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis pagājušajā piektdienā, Igaunijā tiekoties ar Baltijas valstu prezidentiem, paziņoja, ka, lai gan Polija turpina atbalstīt Lietuvas jaunās atomelektrostacijas (AES) projektu, tai būtu aktīvāk jāķeras pie savu energoprojektu īstenošanas.

Preses konferencē Igaunijas ziemeļu ciematā Vihulā pēc tikšanās ar triju Baltijas valstu prezidentiem Polijas valsts vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka Lietuvas jaunās AES projekta īstenošana ir iekavējusies un poļiem ir jāturpina virzīt uz priekšu pašiem savi energoprojekti.

Komorovskis teica, ka Polija strādā pie savas AES projekta, taču lēmums par reaktora būvniecību pagaidām vēl nav pieņemts. Starp citiem projektiem, kas tiek attīstīti Polijā, viņš minēja dabasgāzes tīklu sistēmas un sašķidrinātās gāzes termināli. Šo projektu īstenošana ļaus poļiem sākt ražot elektrību no dabasgāzes, uzsvēra Komorovskis.

Polijas līderis arī pauda vēlmi, lai Lietuvas AES projekts īstenotos, tomēr, pēc viņa teiktā, tas uzskatāms par biznesa projektu.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, ka arī bija plānota Polijas līdzdalība.. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāktu darboties 2020.gadā.

Pašlaik Lietuva ved sarunas ar Japānas un ASV korporāciju " Hitachi-GE Nuclear Energy" par investīcijām jaunajā AES,. Plānots, ka šā gada beigās vai nākamā gada sākumā tiks noslēgts akcionāru līgums un koncesiju līgums. "Hitachi-GE Nuclear Energy", kas jūlijā tika izraudzīts par Visaginas AES stratēģisko investoru, jau ir sācis darbu pie AES tehniskā projekta, kurš ir saņēmis arī Japānas ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministra Jukio Edano atbalstu.

Tiek lēsts, ka jaunās AES būvniecība izmaksās apmēram piecus miljardus eiro (3,5 miljardi latu)

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!