Foto: LETA
Šomēnes paziņoto Polijas energokompānijas "Polska Grupa Energetyczna" (PGE) lēmumu iesaldēt dalību Lietuvas Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā cita starpā noteikusi arī paredzamā zemā investīciju rentabilitāte, bet PGE varētu pie šā projekta atgriezties, ja tai tiktu piedāvāti izdevīgāki noteikumi, trešdien paziņojis Polijas valsts kases ministra vietnieks Jans Burijs.

"PGE neizstājās no projekta. Kompānija nolēma pārtraukt sarunas, pastāvot pašreizējiem noteikumiem," sacījis viceministrs, atbildot uz Polijas Seima partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) frakcijas deputātu jautājumiem par minēto PGE lēmumu.

Viņš atgādinājis, ka kompānija jau toreiz norādījusi uz iespēju atgriezties pie projekta, ja tai tiktu radīti "izdevīgāki biznesa nosacījumi".

Kā ziņots, PGE, kas ir atbildīga par Polijas atomenerģētikas programmas īstenošanu, 9.decembrī pavēstīja, ka nolēmusi iesaldēt savu dalību Visaginas AES projektā, "ņemot vērā apstākļus, kas šobrīd ir kļuvuši nepieņemami, un citus nozīmīgus [PGE] projektus". Vienlaikus tā arī norādīja, ka atsakās no sarunām par elektroenerģijas pirkšanu no Kaļiņingradas apgabala.

Visaginas AES projektu kopā gatavojās realizēt visas trīs Baltijas valstis un Polija.

Reaģējot uz PGE lēmumu, Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus tobrīd uzsvēra, ka viņa valsts stratēģiskie mērķi attiecībā uz Visaginas AES projektu nav mainījušies.

Arī Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks norādīja, ka projekta attīstīšana turpinās, bet trim Baltijas valstīm nāksies pārskatīt savas līdzdalības daļas, proti, elektroenerģijas jaudas, ko paredzams saņemt.

Novembra beigās PGE paziņoja, ka Polija gatavojas pati būvēt savu pirmo AES, kura atradīsies netālu no Baltijas jūras un varētu sākt darboties līdz 2020.gadam.

15.decembrī PGE vadītājs Tomašs Zadroga atkāpās no amata, bet viņa vietnieks pārdošanas jautājumos Mareks Šosteks tika atlaists ar kompānijas uzraudzības padomes lēmumu. Kompānijas vadītāja pienākumus uz laiku uzņēmās pildīt līdzšinējais Zadrogas vietnieks Pāvels Skovronskis. Kā vēstīja ziņu aģentūra "Reuters", saskaņā ar oficiālo informāciju Zadrogas atkāpšanās gan neesot saistīta ar PGE lēmumu iesaldēt dalību Visaginas AES projektā.

Tobrīd Polijas valsts kases ministra vietnieks Mikolajs Budzanovskis izteicās, ka šiem lēmumiem nevajadzētu bremzēt "svarīgākos investīciju procesus". "Gluži pretēji, domājams, ka tie paātrināsies," viņš norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!