Foto: stock.xchng

Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard&Poor's" (S&P) par divām pakāpēm pazeminājusi Spānijas kredītreitingu, vēsta ārvalstu mediji.

Valsts ilgtermiņa saistību kredītreitings pazemināts no "A" līmeņa līdz "BBB+", nosakot reitingam negatīvu prognozi. Tas liecina par turpmāk iespējamu reitinga samazināšanu.

S&P samazinājusi Spānijas kredīttreitingu, jo prognozē, ka valstij drīzumā nāksies sniegt finansiālu atbalstu savam banku sektoram. Tāpat valsts ekonomikā gaidāmi grūtāki laiki nekā iepriekš lēsts.

S&P eksperti prognozē, ka Spānijas ekonomika šogad saruks par 1,5%, salīdzinot ar iepriekš prognozēto 0,3% izaugsmi. Savukārt 2013.gadā reitingu aģentūra prognozē valsts iekšzemes kopprodukta samazinājumu 0,5% apmērā pretēji iepriekš prognozētajai 1% izaugsmei.

Šonedēļ Spānijas Centrālā banka paziņoja, ka valsts ekonomika, kuru apgrūtina nopietnas problēmas finanšu sektorā un augstais bezdarba līmenis, ieslīgusi recesijā.

Spānijā ir augstākais bezdarba līmenis Eiropas Savienībā – 23% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem ir bez darba, no kuriem vairāk nekā puse ir jaunieši.

Saskaņā ar jaunākajiem Spānijas Statistikas aģentūras datiem marta beigās bezdarba rādītājs valstī sasniedzis jaunu rekordu. Marta beigās bez darba valstī bija 5 639 500 cilvēki jeb 24,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!