Foto: LETA
Nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" sašutusi par ekonomikas ministra Arta Kampara (V) publiski paustajām bažām par uzņēmuma maksātspēju un sola vērsties prokuratūrā un tiesā par šo izteikumu nodarīto zaudējumu piedziņu, portālu "Delfi" informēja "airBaltic" Korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Tāpat lidsabiedrība uzskata, ka Kamparam pēc šiem izteikumiem būtu jādemisionē.

"Latviešiem ir sakāmvārds "nezāģē zaru, uz kura pats sēdi". "airBaltic" ir uzņēmums, kurā Latvijas valsts ir vairākuma akcionārs. Kampara bezatbildīgie izteikumi "airBaltic" nodara milzu kaitējumu. Lai piedzītu nodarītos zaudējumus, "airBaltic" pret Kamparu nākamnedēļ vērsīsies tiesā un ģenerālprokuratūrā," teikts lidsabiedrības paziņojumā.

Savukārt Kampars uz to ar preses sekretāres Elīnas Bīviņas starpniecību atbildēja, ka sabiedrībai - ikvienam nodokļu maksātājam Latvijā - ir tiesības zināt, kāda ir finansiālā situācija lidsabiedrībā "airBaltic", kuras lielākais akcionārs ir valsts.

Kampars uzsver, ka lidsabiedrībai "tā vietā, lai prasītu demisiju un rosinātu tiesvedības, vajadzētu ziņot valdībai par situāciju uzņēmumā, par tās pērn izvirzīto biznesa mērķu sasniegšanu un vienlaikus informēt par plānotajiem pasākumiem, kas tiks veikti lidsabiedrības zaudējumu novēršanai".

Jau ziņots, ka Kamparam ir bažas par nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" finanšu situāciju un tās maksātspēju. Iepriekš Kampars savā blogā rakstīja, ka šī gada pirmajos piecos mēnešos aviokompānijas zaudējumi sasniedza 18 miljonus latu un "tie nav izskaidrojami ar kādiem objektīviem ārējiem apstākļiem (piemēram, vulkāna izvirdums, negaidīts degvielas cenu palielinājums u.tml.)".

Neoficiāli tiek pieļauts, ka kāds uzņēmums varētu iesniegt "airBaltic" maksātnespējas pieteikumu.

Maija beigās Satiksmes ministrija prasījusi prokuratūrai papildu informāciju un nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" prezidenta Bertolta Flika skaidrojumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Saeimā iesniegto vēstuli saistībā ar lūgumu atļaut kratīšanu deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietā un šajā vēstulē minētajām Flika iespējamajām pretlikumīgajām darbībām.

KNAB lūgumā Saeimai atļaut kratīšanu Šlesera dzīvesvietās cita starpā norādīts: kriminālprocesa materiāli satur ziņas, ka 2009.gada decembrī, gatavojoties Saeimas vēlēšanām, Šlesers esot pieprasījis "airBaltic" prezidentam Bertoltam Flikam "veikt pretlikumīgas darbības ar "airBaltic" vai "Live Riga" finanšu līdzekļiem, noslēdzot fiktīvus līgumus" par "airBaltic Corporation" reklamēšanu vai Rīgas pilsētas popularizēšanu ar vairākiem medijiem. "Faktiski masu medijiem pārskaitītā nauda bija domāta Šlesera un LPP/LC popularizēšanai," par kriminālprocesa materiālu ziņām teikts vēstulē.

Iespējams, Fliks 2009. un 2010.gadā ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli, pildot Šlesera norādījumus un pārskaitot mediju īpašniekiem 100 000 latu, teikts KNAB vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!