Foto: Publicitātes foto
Nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" valde atradusi kādu pašlaik nenosauktu pircēju 59 110 lidsabiedrības akcijām, kas bija starpība starp apmaksāto un neapmaksāto lidsabiedrības pamatkapitālu. Akcijas pārdotas par gandrīz 10 miljoniem eiro (aptuveni 7 miljoni latu), bet noslēpumainais pircējs esot apņēmies neizmantot šo akciju balsstiesības un līdz nedēļas beigām piedāvāt abiem esošajiem akcionāriem – valstij un "Baltijas Aviācijas sistēmām" – izmantot pirmpirkuma tiesības un iegādāties šīs akcijas proporcionāli savai pašreizējai dalībai aviokompānijā, teikts "airBaltic" prezidenta Bertolta Flika paziņojumā.

Privātā akcionāra "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) paziņojumā medijiem teikts, ka BAS nav vērsusies ar iesniegumu Uzņēmumu reģistrā (UR) reģistrēt tai piederošas "airBaltic" akcijas, kā arī nav nopirkusi vai mēģinājusi nopirkt papildus "airBaltic" akcijas.

Fliks paziņojumā medijiem skaidro, ka "airBaltic" vēsturiski ir izveidojusies nesakritība starp reģistrēto un apmaksāto sabiedrības pamatkapitālu. Pašlaik "airBaltic" reģistrētais pamatkapitāls ir 534 725 lati, savukārt apmaksātais kapitāls ir 475 615 lati - negatīvā starpība ir 59 110 lati jeb tāda paša skaita neapmaksātu akciju apmērā.

Šāda situācija izveidojās pēc 2002.gada 29.jūlija ārkārtas akcionāru sapulces lēmuma palielināt "airBaltic" pamatkapitālu un attiecīgajiem "airBaltic" slēgtās emisijas akciju laidiena noteikumiem, kas paredzēja emitēt 295 549 akcijas ar nominālu 20 santīmi, lai "airBaltic" akcionārs "Scandinavian Airlines Systems" tam piederošās obligācijas varētu pārveidot par akcijām.

Savukārt 2009.gada 29.janvārī "airBaltic" un "Scandinavian Airlines Systems" parakstīja līgumu, ka "airBaltic" emitētās konvertējamās obligācijas tiek pārvērstas aizdevumā, kas arī tika izdarīts. SAS aizdevumu "airBaltic" ir atmaksājusi, pēc tam nesamazinot pamatkapitālu. Rezultātā palika neapmaksātas pamatkapitāla akcijas par 59 110 latiem.

Satiksmes ministrija (SM) kā vienu no galvenajiem priekšnosacījumiem nākamajai pamatkapitāla palielināšanai izvirzījusi prasību novērst šo nesakritību starp reģistrēto un apmaksāto "airBaltic" kapitālu.

Lai to izdarītu, noslēgts līgums par šo akciju pārdošanu par 9 662 300 eiro (6,72 miljoniem eiro), "turklāt pirkums tika apmaksāts nekavējoties", skaidro Fliks, norādot, ka pircējs atteicies izmantot šo akciju balsstiesības.

2009. gada pārskats (jo 2010. gada pārskats Lursoft datu bāzē vēl nav pieejams) liecina, ka Latvijas Republikai pieder 250 071 "airBaltic" akcija, kas veido 52,6% no kopējā 475 575 akciju skaita, bet attiecīgi BAS pieder 224 454 jeb 47,2% "airBaltic" akciju.

Līdz "airBaltic" esošajiem akcionāriem piedāvājamo pirmpirkuma tiesību termiņa beigām pircējs ir apņēmies nepiedalīties "airBaltic" akcionāru sapulcēs un neizmantot no iegūtajām "airBaltic" akcijām izrietošās balsstiesības. Tas ļauj esošajiem akcionāriem izmantot savas pirmpirkuma tiesības un pircējam šajā periodā nav nekādas ietekmes uz lēmumu pieņemšanu "airBaltic" akcionāru sapulcēs, teikts Flika paziņojumā.

"airBaltic" akcionāriem līdz 15.septembrim nosūtīs aicinājumu izmantot pirmpirkuma tiesības uz akcijām proporcionāli esošo sabiedrības akcionāru līdzdalībai lidsabiedrības pamatkapitālā, skaidro Fliks.

SM pārstāvis Aivis Freidenfelds portālam "Delfi" sacīja, ka Satiksmes ministrija kā valstij piederošo "airBaltic" akciju turētāja vērtēs, vai izmantot pirmpirkuma tiesības. Plašāku informāciju ministrija varētu sniegt otrdien, kad no komandējuma Krievijā būs atgriezies SM valsts sekretārs Anrijs Matīss un satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Par "airBaltic" esošā pamatkapitāla pilnīgu apmaksas faktu uzņēmuma valde piektdien ir iesniegusi paziņojumu Uzņēmumu reģistram. UR pārstāve Baiba Vismane portālu "Delfi" informēja, ka pagaidām UR atlicis lēmumu par šo izmaiņu reģistrēšanu.

"airBaltic" valde savukārt atkārtoti aicina visus sabiedrības akcionārus nekavējoties noturēt "airBaltic" akcionāru ārkārtas pilnsapulci un pieņemt lēmumu par sabiedrības pamatkapitāla palielināšanu, kam šobrīd ir radīti visi juridiskie priekšnosacījumi, teikts Flika paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!