Foto: LETA
Trešdien, 2.novembrī, arī lidsabiedrības "airBaltic" privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) ir ieskaitījis savu proporcionālo daļu lidsabiedrības kontā, un tie ir aptuveni 4,7 miljonus latu, informēja Satiksmes ministrijā (SM), savukārt ceturtdienas vakarā BAS valdes locekle Inga Piterniece portālu "Delfi" informēja, ka BAS ir pilnībā izpildījusi vienošanos ar valsti un pārskaitījusi lidsabiedrībai 14 miljonus latu.

Līdz ar to kopumā uzņēmumam trešdien tika pārskaitīts finansējums aptuveni 9,9 miljonu latu apmērā. Valsts trešdien pārskaitīja 5,2 miljonus latu.

Finanšu līdzekļi "airBaltic" nepieciešami, lai segtu degvielas un rezerves daļu iegādes, lidmašīnu līzinga, darbinieku atalgojuma, kā arī tehnikas uzturēšanas izdevumus.

Aizdevumam "airBaltic" 30 miljonus latu ir rezervējuši abi akcionāri - "Baltijas Aviācijas sistēmas" 14 miljonus latu un Latvijas valsts 16 miljonus latu.

Piterniece informēja, ka BAS ceturtdien ir pilnībā izpildījusi savas saistības attiecībā uz pienākumu piešķirt finansējumu "airBaltic", ko tā uzņēmusies, 3.oktobrī parakstot vienošanos starp "airBaltic" akcionāriem un finansētājiem par "airBaltic" turpmāko finansējumu un pārvaldību. "Uz šo dienu saskaņā ar vienošanos uz "airBaltic" kontu ir pārskaitīti līdzekļi 14 miljonu latu apmērā," apgalvoja BAS pārstāve.

Piterniece norādīja, ka "BAS kā privātais airBaltic akcionārs dara visu, kas kompānijas spēkos, lai visi "airBaltic" akcionāru vienošanās noteikumi tiktu izpildīti". "No precīzas un koordinētas akcionāru sadarbības atkarīga turpmākā lidsabiedrības "airBaltic" nākotne. Esam gandarīti, ka viens no galvenajiem BAS uzdevumiem ir izpildīts, kas ļaus "airBaltic" risināt tekošos finanšu sarežģījumus un turpināt attīstīties," vēsta BAS valdes locekle.

SM iepriekš informēja, ka "airBaltic" akcionāru sapulce ir sasaukta 28.novembrī, kad tiks iecelts sestais padomes loceklis, taču lēmums par amata kandidātu vēl tiek vērtēts un tiks pieņemts līdz akcionāru sapulcei.

Kā ziņots, jaunais "airBaltic" prezidents Martins Gauss, kurš darbu uzsāka 1.novembrī, plānu kompānijas turpmākajai darbībai sola trīs mēnešu laikā.

Tikšanās laikā ar žurnālistiem viņš apliecināja, ka "airBaltic" finansiālā situācija ir sarežģīta un viņa prioritāte būs biznesa stabilizācija un kompānijas nolikšana "atpakaļ uz trases".

Jau vēstīts, ka šā gada 3.oktobrī pēc vairāku mēnešu neskaidrības par "airBaltic" turpmāko attīstību un akcionāru savstarpējām nesaskaņām tika parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un "Baltijas Aviācijas sistēmām" lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar "airBaltic" akcionāru vienošanos tika izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder bijušajam lidsabiedrības vadītājam Bertoltam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!