Foto: AFI
Aviokompāniju "airBaltic" formāli tikai kreditējošās "Snoras banka" un "Latvijas Krājbankas" saimnieka Vladimira Antonova kompanjons Romāns Dubovs pirmoreiz atzinis, ka abu pārstāvētās Krievijas "Konvers grupas" īpašumā ir arī aviokompānijas daļas, ar to, visticamākais, domājot tieši "airBaltic".

Par to raksta portāls "Pietiek.com".

Līdz šim Antonovs publiski bija apgalvojis, ka "airBaltic" tikai un vienīgi kreditējot.

"Mums ir dažādi biznesa virzieni. Banku sektors - vairākas lielas bankas Latvijā un Lietuvā, banka Panamā, Ukrainā, nesen pārdevām Krievijas banku. Ir daļas aviokompānijā un kravu pārvadātājos. Nu, un daudz kas cits - no mazumtirdzniecības līdz apģērbu piegādei supermārketiem. Pašlaik mums faktiski nav biznesa aktivitāšu Krievijā. Visu naudu pelnām Eiropā un Āzijā. Mums nav, ko slēpt," Dubovs izteicies Krievijas portālam "sports.ru" sniegtā intervijā, kuras galvenais temats ir Antonova veiktā Anglijas futbola kluba "Portsmouth" iegāde.

Lai gan neoficiāli jau vairākus mēnešus tiek runāts, ka būtiska daļa "airBaltic" akciju ir nonākušas ar Antonovu cieši saistītu kompāniju rokās, līdz šim tas oficiāli nav apstiprināts. Arī pats Antonovs ir uzsvēris, ka "Konvers grupa" "airBaltic" esot tikai kreditētāji.

"Ja jautā, vai mēs gribam pirkt "airBaltic" akcijas kā grupa, tad teiktu, ka es nezinu. Pirmkārt, mums tāds piedāvājums nav bijis, un, otrkārt, tas būtu vēl jāapspriež iekšienē, direktoru padomē. Plus tādā gadījumā kļūstam saistīti, kas mums nav vajadzīgs. Tādā gadījumā mums jārefinansē kredīts, ko var izdarīt, bet krīzē jau esam pārņēmuši tik daudz saimniecības, ka rīt pārvērsties "aviatoros" vēl negribam," Antonovs nesen paziņoja laikrakstam "Telegraf", ko "Konvers grupa" oficiāli tāpat tikai un vienīgi kreditē.

Tikmēr "airBaltic", kuras vajadzībām "Latvijas Krājbanka" un "Snoras banka" aizdevušas iespaidīgas summas, īpašnieku struktūra rada jautājumus to necaurspīdīguma dēļ. "airBaltic" lielākajā privātajā akcionārā (47,2% akciju) "Baltijas aviācijas sistēmas" gandrīz puse kapitāldaļu (9653 no 19 307 akcijām) kopš pagājušā gada pieder Bahamu salās reģistrētajai ārzonas kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Turklāt, ja ticēt aviokompānijas "airBaltic" vadītājam Bertoltam Flikam, ārzonas kompānijai viņš šo pusi no viņam iepriekš pilnībā piederējušās kompānijas "Baltijas aviācijas sistēmas" pārdevis par vienu eiro (0,7 latiem). Šī summa apliecina versiju, ka faktiski darījums bijis diezgan formāls un veikts, lai kontroli uzņēmumā apmaiņā pret nepieciešamajiem kredītresursiem iegūtu Lietuvas "Snoras banka" vai ar to saistītas struktūras.

Flika un "Baltijas aviācijas sistēmu" kreditoru - "Snoras bankas" un "Latvijas Krājbankas" netiešā īpašnieka Antonova pārstāvis Antons Fiļimonovs pērn gan apgalvoja, ka "pilnīgi noteikti Antonova kungs nav kļuvis par "airBaltic" līdzīpašnieku" un neslēpjoties aiz Bahamu salu ārzonas.

Kā raksta "Pietiek.com", tomēr ir skaidrs, ka Antonova kontrole pār "airBaltic" un tās vadītāju ir būtiskāka nekā Latvijas valstij. Flika saistību slogs pret "Snoras banku" un tās Latvijas "meitu" - "Latvijas Krājbanku" - tikai pieaug. Viņa personisko parādu slogs, tāpat kā pagājušā gada martā, ar ko datēta viņa iepriekšējā deklarācija, ir 14 miljoni latu, taču iespaidīgi pieaudzis abām bankām doto komercķīlu apjoms - no 46,5 miljoniem latu pavasarī līdz 59,2 miljoniem latu gada beigās.

Skaidras "krieviskas saknes" ir arī interesi par "airBaltic" akciju iespējamu iegādi oficiāli izrādījušajai Londonā bāzētajai privāto čārterlidojumu kompānijai "Ocean Sky". Puse kompānijas pieder krievu uzņēmējam Timuram Sardarovam caur viņa Luksemburgā reģistrēto investīciju fondu "Ocean Group International", savukārt fonda vadītājam, beļģu finansistam Žanam Fransuā Kordemanam pieder 24% "Ocean Sky". Taču īstais noteicējs ir krievu uzņēmēja tēvs, miljardieris Rašids Sardarovs, kurš 2004.gadā sākotnēji kļuvis par "Ocean Sky" klientu, kad vēlējies organizēt medību braucienu uz Āfriku.

1955.gadā dzimušais Rašids Sardarovs ir Dienvidurālu rūpniecības kompānijas saimnieks, un viņa īpašumu vērtība tiek lēsta uz 4,9 miljardiem dolāru (2,37 miljardiem latu). Uzņēmējs plašāku ievērību izpelnījās 2009.gada martā, kad krīzes pilnbriedā uz savas sievas dzimšanas dienas svinībām par 1,5 miljoniem dolāru (0,73 miljoniem latu) pasūtīja Eltona Džona uzstāšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!