Foto: F64

Ar Rīgas apgabaltiesas nolemts apķīlāt Latvijas valstij piederošās 224 453 jeb 47,2% lidsabiedrības "airBaltic" akciju - šāds lūgums saņemts Uzņēmumu reģistrā.

Galvenā valsts notāra Ringolda Baloža palīdze Evija Ivdra portālam "Delfi" piektdien apstiprināja, ka iesniegums ar lūgumu reģistrēt akciju apķīlājumu ir saņemts. Piektdien izteiktais lūgums tiks izskatīts UR un par to pieņemts lēmums.

"airBaltic" valsts kapitāldaļu turētājas Satiksmes ministrijas (SM) pārstāve Ilze Svikliņa portālam "Delfi" sacīja, ka SM par Rīgas apgabaltiesas pieņemto lēmumu ir uzzinājusi vien piektdien no rīta. SM šobrīd analizē tiesas lēmumu un izvērtē turpmāko iespējamo rīcību.

Laikraksts "Dienas Bizness" (DB) piektdien vēsta, ka prasīts apķīlāt tās lidsabiedrības vārda akcijas, kuras agrāk piederēja privātajam akcionāram SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS). Šāds lēmums pieņemts saistībā ar Rīgas apgabaltiesā iesniegto BAS prasību pret maksātnespējīgo AS "Latvijas Krājbanka", AB "Bankas Snoras" un Latvijas SM par darījumu atzīšanu par spēkā neesošiem, īpašuma tiesību atzīšanu, valdījuma nodibināšanu un komercķīlas izlietošanas paziņojuma atzīšanu par spēkā neesošu, kurā ietverts arī pieteikums par prasības nodrošināšanu.

To, ka Uzņēmumu reģistrs ir saņēmis attiecīgu iesniegumu par "air Baltic" 224 453 akciju apķīlājumu, DB apstiprināja Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Jau vēstīts, ka pērnā gada novembra nogalē "Latvijas Krājbanka" izmantoja savas ķīlas ņēmēja tiesības un pārdeva ķīlu – 224 453 lidsabiedrības "air Baltic" akcijas par to nominālvērtību Latvijas valstij — SM personā Šī darījuma rezultātā gan samazināts BAS parāds bankai un tās rīcībā esot palikusi tikai viena "air Baltic" akcija.

BAS arī uzskata, ka finanšu ķīlas līgumi nav spēkā, jo to noslēgšanas brīdī "airBaltic" akcijas bija slēgtas emisijas akcijas ar atsavināšanas ierobežojumiem. Tāpēc tās neesot uzskatāmas par finanšu instrumentiem, neatradās publiskā apgrozībā un nevarēja būt par komercķīlas priekšmetu, nevarot arī ieķīlāt pēc citu ķīlas veidu noteikumiem. Turklāt SM bijis zināms par akciju atsavināšanas ierobežojumiem un tādējādi, pēc BAS domām, to nevar uzskatīt par labticīgu ieguvēju.

Vēl vairāk – 2011. gada 22.decembrī notikušajā "air Baltic" akcionāru sapulcē, izdarīti grozījumi statūtos, svītrojot nosacījumu par akcionāru pirmpirkuma tiesībām. Tāpēc, pēc BAS domām, ir nepieciešams attiecīgs akciju apķīlājums, jo citādāk Latvijas valstij nebūs šķēršļu tiesvedības laikā akcijas pārdot jebkurai personai. Vēl jo vairāk, ja publiskajā telpā parādījusies informācija, ka Latvijas valdība vedot sarunas ar Ķīnas aviosabiedrību "Hainan Airlines" par "air Baltic" akciju pārdošanu, vēsta DB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!