Foto: DELFI Aculiecinieks
Bijušais Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" privātais akcionārs "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) atteicies no plāna par problēmu nomocītās Serbijas aviokompānijas "JAT Airways" iegādi.

Kā pavēstīja Serbijas Infrastruktūras un enerģētikas ministrija, BAS atteicies no plāna kļūt par stratēģisko partneri Serbijas aviokompānijā, neminot konkrētus iemeslus.
Serbijas valdības izsludinātajā konkursā BAS bija vienīgais pretendents.

Pēc ministrijas sacītā, BAS atbilda visiem konkursa kvalifikācijas kritērijiem un līdz 12.decembrim kompānijai bija jāiesniedz konkrēts piedāvājums stratēģiskajām partnerattiecībām.

Saskaņā ar konkursa nolikumu kompānijām, kurām ir vismaz 5% investīcijas kādā aviokompānijā, ir jāuzrāda, ka tām ir konsolidētas bilances ar vismaz 200 miljoniem eiro (140 miljoniem latu) un ka tās 2010.gadā ir pārvadājušas vairāk nekā 1,5 miljonus pasažieru.

Tomēr Serbijas Infrastruktūras un enerģētikas ministrijas pārstāvji iepriekš izteicās, ka sarunu gaitu varētu iespaidot fakts, ka BAS zaudējis daļas Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic".

Serbijas infrastruktūras ministrs Milutins Mrkonjičs arī paziņojis, ka Serbija ir gatava veikt "JAT Airways" restrukturizāciju arī bez stratēģiskā partnera.
Serbija pēdējo divu gadu laikā jau divas reizes mēģinājusi pārdot "JAT Airways", taču šie centieni cietuši neveiksmi.

Pēdējais pretendents uz 51% "JAT Airways" akciju iegādi bija Turcijas lidsabiedrība "Turkish Airlines".

Septembra beigās Infrastruktūras ministrija līdz 31.oktobrim pagarināja termiņu investoriem, lai tie pieteiktos jaunas aviokompānijas izveidei, kas aizstās parādsaistību nomākto valsts lidsabiedrību "JAT Airways".

Saskaņā ar Eiropas Aviokompāniju asociācijas apkopoto informāciju "JAT Airways" šā gada pirmajos astoņos mēnešos pārvadāja 781 400 pasažierus, kas ir par 18,4% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika periodā.

2009.gadu "JAT Airways" noslēdza ar 16,5 miljonu eiro (11,6 miljonu latu) zaudējumiem, bet lidsabiedrības parādsaistības veidoja 146 miljonus eiro (102,6 miljonus latu).

Aviokompānija ir aizņēmusies no valdības 51,5 miljonus eiro (36,05 miljonus latu), lai atjaunotu savu floti un gatavotos jaunajām partnerattiecībām.

Pagājušā gada finanšu rādītāji pagaidām vēl nav publiskoti, bet "JAT Airways" amatpersonas norādījušas, ka peļņa nav gaidāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!