Foto: DELFI

Vēl viens uzņēmums – kompānija "Mateks" – vērsies tiesā, prasot Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mazākuma akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespējas pasludināšanu, informēja tiesā.

"Mateks" pieteikumu iesniedzis Rīgas pilsētas Ziemeļu rajonatiesā, kas 8.jūnijā lēmusi par tā pievienošanu Rīgas rajona tiesāizskatāmajai BAS maksātnespējas lietai.

Rīgas rajona tiesa lietas materiālus saņēma tikai pirmdien,taču, lai gan "Mateks" pārstāvji nebija ieradušies uz tiesas sēdi,nolēma lemt par BAS maksātnespēju bez uzņēmumu klātbūtnes.

Tomēr, ņemot vērā vairākus tiesas sēdē izteiktos BAS pārstāvjulūgumus, tiesa pirmdien tā arī nesāka lietas izskatīšanu pēcbūtības.

BAS pārstāvji lūdza tiesu apturēt tiesvedību BAS maksātnespējaslietā, šāds aicinājums tika izteikts divos lūgumos, un katrs bijapamatots ar savu iemeslu. Viens lūgums par tiesvedības apturēšanutika pamatots ar to, ka joprojām spēkā ir Rīgas pilsētas Vidzemespriekšpilsētas tiesas lēmums, ar kuru ir būtiski ierobežota BASvaldes locekļu rīcībspēja, tostarp viņiem ir liegts atzīt vaisniegt viedokli par BAS maksātnespējas pieteikumu. Savukārt otrsiemesls, kādēļ, pēc BAS pārstāvju teiktā, būtu jāaptur tiesvedība,bija tas, ka pastāv strīds par uzņēmumu "Finanšu restrukturizācijasrisinājumi" un "Eurobalt Junipro" prasījumiem, kuru dēļ tiesā tikaiesniegti BAS maksātnespējas pieteikumi.

Kompānijas BAS pārstāvji informēja, ka tiesās ir iesniegtasprasības gan pret "Finanšu restrukturizācijas risinājumiem", ganpret "Eurobalt Junipro", turklāt attiecībā uz prasību pret "Finanšurestrukturizācijas risinājumiem" tiesa pieteikumu ir pieņēmusiizskatīšanai un ierosinājusi lietu, bet pieteikums pret "EurobaltJunipro" vēl nav pieņemts un ir dots laiks trūkumu novēršanai.

Tomēr tiesa nolēma neapmierināt lūgumus par tiesvedībasapturēšanu.

Ņemot vērā tiesu darba laika beigas, lietas izskatīšanā tikaizsludināts pārtraukums līdz otrdienai, 12.jūnijam, pulksten12.30.

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa pirmdien skata BAS maksātnespējas lietu.

Ņemot vērā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā ierosināto BAS tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu, Rīgas rajona tiesa 3.aprīlī apturēja tiesvedību uzņēmuma maksātnespējas lietā. Kompāniju par maksātnespējīgu lūdz pasludināt uzņēmumi "Finanšu restrukturizācijas risinājumi" un "Eurobalt Junipro", pamatojoties uz nenokārtotām parādsaistībām.

Ziņots, ka 22.maijā Centra rajona tiesa izbeidza BAS tiesiskās aizsardzības lietu, jo uzņēmums nebija tiesai iesniedzis TAP pasākumu plānu, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai pasludinātu TAP.

Šogad februāra sākumā "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos.

Satiksmes ministrija (SM) 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% lidsabiedrības akciju. Akcijas iegādātas par to nominālvērtību – 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc SM sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

"Mateks" dibināts 2008.gadā, un tā pamatkapitāls ir 200 latu. Kompānija pieder Valērijam Andrejevam (49%) un Jānim Madžiņam (51%). Uzņēmums datubāzē "Lursoft" kā nodarbošanās veidu minējis nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!