Foto: LETA
Zemnieku saimniecība "Zemitāni" jaunā ekoloģiskās pārtikas veikalā investēs 250 000 latu, pastāstīja zemnieku saimniecības briežu dārza saimnieks Guntis Belēvičs.

Viņš norāda, ka veikalu plānots atvērt pie Āgenskalna tirgus. "Zemitāniem" piederošajā ēkā Mazajā nometņu ielā 32 pievilkta gāze, palielināta elektrības jauda, ierīkota gāzes apkure un labiekārtots pagalms, kas kopumā izmaksājis ap 150 000 latu.

Veikals sauksies "Delikadesse", kas esot jau reģistrēta preču zīme, un tā atvēršanas termiņš esot tikai naudas jautājums, jo projekts ir saskaņots.

"Nupat jau bankas ir atkal sākušas piedāvāt naudu, tā ka iesim šo ceļu. Kopumā vēl investēsim aptuveni 100 000 latu," klāsta uzņēmējs.

Belēvičs arī uzsver, ka Latviju var glābt ēdot - iemācīties ēst pareizi un ēst veselīgu pārtiku. Tīru pārtiku neesot iespējams ražot ekoloģiski piesārņotā vidē, par laimi, Latvijā esot tīra.

"Tāpat ir pilnīgi skaidrs, ka manai paaudzei, cilvēkiem virs 50, neviens pensiju nenopelnīs, un mums tās vienkārši nebūs. Sapratu, ka ekonomiskā patstāvība un iespēja ar kaut ko nodarboties vecumdienās ir jāuzbūvē pašiem jau šodien - šajā gadījumā lauku saimniecība, kas ražo un noved līdz patērētājam ekoloģiskus pārtikas produktus," skaidro Belēvičs.

Kā stāsta uzņēmējs, saimniecībai esot pašai savs gaļas pārstrādes uzņēmums, kurā tā sertificēti veic visas trīs darbības - kaušanu, gaļas sadali un gaļas izstrādājumu ražošanu. Rīgā, Spīķeros, atrodas "Zemitānu" pirmais veikals "Desa&co", kā arī saimniecībai pieder divi pārvietojamie veikaliņi "Desu stacija", ar kuriem nedēļas nogalēs tā piedalās dažādos tirdziņos.

"Veikals "Desa&co" strādā septiņas dienas nedēļā un līdz ar to katru dienu saimniecībai nodrošina skaidrās naudas plūsmu, kas ļauj samaksāt personālam. Esmu jau ievērojami labākā situācijā nekā tie zemnieki, kuri naudu iegūst tikai divas reizes gadā - pārdodot ražu un saņemot subsīdijas," akcentē Belēvičs.

Pērn brieža gaļas produkcijas realizācijas apjomi veidojuši 83 000 latu. "Ražojam tik, cik paši varam pārdot, aptuveni vienu tonnu produkcijas mēnesī, un pagaidām nav vajadzības pēc eksporta. Ražošanas kapacitāte ļautu saražot piecas tonnas. Ja pērn gaļas ieguvei izmantojām 150 briežus, tad šogad plānojam jau 300. Līdz ar to dubultosies arī ieņēmumi - tos prognozējam ap 160 000 latu," norāda Belēvičs.

Viņš arī atzīst, ka Latvijā gaļas izstrādājumu ražošanas biznesu apgrūtina tas, ka valstij neesot noteiktu standartu - nekur nav pateikts, cik daudz desā jābūt gaļai.

"Patlaban par "Doktordesu" var nosaukt desu, kurā vispār nav gaļas. Tāpēc savā veikalā piedāvājam "Aptiekāra desu", kas ir tā pati "Doktordesa", tikai 100% no gaļas," piebilst uzņēmējs.

Zemnieku saimniecības "Zemitāni" apgrozījums pērn bijis 260 000 latu. Tā nodarbina piecus cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!