Foto: Publicitātes attēli

Akciju sabiedrība "Pasažieru vilciens" (PV) ir saņēmusi apliecinājumu no apjomīgā jauno vilcienu iepirkuma konkursa uzvarētāja - spāņu kompānijas "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) - par piedāvājuma derīguma termiņa pagarinājumu, portālu "Delfi" informēja PV pārstāvis Andrejs Filipovs.

"Pagarinājums ir nepieciešams, lai pabeigtu darbu pie atsevišķu līguma normu saskaņošanas, kas saistītas gan ar finansiālajiem, gan arī tehniskiem aspektiem un nepieciešamajiem saskaņojumiem, kurus līgumslēdzējas puses nevarēja pagūt izpildīt līdz šī gada 28.februārim," informē PV.

Filipovs apgalvo, ka PV uztur un aizstāv līguma redakciju, kas nodrošina maksimālu valsts interešu aizstāvību un dažādu iespējamo nākotnes risku novēršanu. Tāpēc uzņēmums turpina "apjomīgo un atbildīgo darbu saistībā ar jauno vilcienu iepirkuma procedūru", piesaistot neatkarīgus ekspertus un izpildot valdības norādījumus.

CAF piedāvājuma derīguma termiņu ir pagarinājis trešo reizi, un PV valde ir pārliecināta, ka nepieciešamie kompromisi tiks panākti un līgums tuvākajā laikā tiks parakstīts, uzsver Filipovs.

Janvāra beigās CAF piedāvājuma termiņu bija pagarinājis jau otro reizi - līdz 28.februārim. Kā tolaik skaidroja Filipovs, vien janvāra nogalē saņemta valdības piekrišana līguma slēgšanai ar CAF un pieņemts tiesas lēmums neapturēt iepirkumu.

Jau vēstīts, ka valdība iepriekš iebilda pret PV iecerēto līgumu ar CAF, jo tas neesot atbildis konkursa prasībām.Janvāra beigās valdība deva zaļo gaismu līguma slēgšanai ar CAF, ja tiks izpildīti divi nosacījumi: ja līgumprojekts atbildīs konkursa nolikumā prasītajam galvenokārt attiecībā uz finanšu un avansa jautājumiem, kā arī, ja Administratīvā rajona tiesa neapturēs konkursa norisi. Tas arī nākamajā dienā pēc valdības sēdes nenotika, tiesai lemjot par labu vilcienu iepirkuma turpināšanai.

CAF arī pagājušā gada beigās, kad valdība vēl mēģināja tikt skaidrībā ar vilcienu iepirkuma nosacījumiem - pagarināja sava piedāvājuma termiņu līdz 31.janvārim. Finanšu ministrija uzsvēra, ka Satiksmes ministrijai ir nepieciešams korekti sakārtot līgumprojektu, kas nepārkāptu nedz formāli, ne idejiski iepirkumam pievienoto likumprojektu. Svarīgi arī, lai šā iepirkumā netiktu radīti ES fondu projekta neattiecināmās izmaksas.

PV konkursā par 34 jaunu elektrovilcienu un septiņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi otrajā kārtā pieteikumu iesniedza tikai viens pretendents ‒ CAF, kas arī ir izvēlēts par konkursa uzvarētāju. Konkursa uzvarētājam 30 gadu būs arī jānodrošina jauno elektrovilcienu un dīzeļvilcienu uzturēšana. Kopējā līguma vērtība ir 610,76 miljoni eiro (429,24 miljonus latu), daļu no projekta izmaksām segs Kohēzijas fonda atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!