Foto: DELFI
Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" paziņojums pēc lidostas drošības nodevu paaugstināšanas samazināt reisu skaitu no lidostas "Rīga" par 30%, varētu būt izrādīšanās, lai gan patiesībā lidsabiedrība kā vienmēr samazina reisu skaitu ziemas sezonā, norāda aviācijas eksperti.

"Tas ir "Ryanair" ziemas saraksts, redzēs, kas būs vasarā," norāda aviācijas eksperts Dzintars Pommers. Viņš skaidro, ka "Ryanair" "tā vienmēr dara, ja kāds par pāris latiem paceļ nodevas, tad uzreiz demonstrē savu attieksmi".

Pommers uzsver, ka katra kompānija plāno reisus, rēķinot tās ienākumus naudas izteiksmē, un tas nozīmējot, ka, ja reisi būs finansiāli izdevīgi, "Ryanair" noteikti lidošot. Savukārt, ja nelidos "Ryanair", tad lidošot citas kompānijas.

Cits aviācijas sfēras pārzinātājs, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, atzina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir būtiski mainījusies situācija Baltijas lidostu ainavā - iepriekš dārgākā lidosta Tallina tagad ir kļuvusi par lētāko. Pērn, lai pievilinātu "Ryanair", Tallinas lidosta atcēla pasažieriem drošības maksu un to subsidēja no valsts budžeta. Latvijā savukārt subsīdijas vairs nav piešķirtas un ir ieviests drošības nodoklis. Patlaban no Baltijas valstu galvaspilsētām vislētākie nodokļi ir Tallinā - desmit eiro (septiņi lati), Rīgā - 11 eiro (7,70 lati), bet Viļņā - 14 eiro (9,8 lati).

Arī šis eksperts norādīja, ka patlaban nevar saprast, vai "Ryanair" ar skaļiem saukļiem samazina kā ierasts reisus ziemas sezonā vai konceptuāli maina stratēģiju. Esot jāvērtē, cik "Ryanair" lidojumu būs šī gada janvārī un cik augustā, un tad varēšot atbildēt uz šo jautājumu.

Kā ziņots, Īrijas zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" pēc lidostas drošības nodevu paaugstināšanas reisu skaitu no lidostas "Rīga" samazinās par 30%.

No nākamā gada tiks slēgti reisi uz Lielbritānijas pilsētu Bristoli, Vācijas pilsētu Brēmeni un Somijas pilsētu Tamperi, savukārt lidojumu skaits tiks samazināts uz astoņiem gala mērķiem, tai skaitā uz Lielbritānijas galvaspilsētu Londonu, Itālijas pilsētu Milānu un Romu un Beļģijas galvaspilsētu Briseli. Kopumā nākamajā gadā no Rīgas lidostas būs par 42 lidojumiem nedēļā mazāk.

"Ryanair" aprēķinājis, ka lidojumos no un uz Rīgu zaudēti tiks 300 000 tūristu, 300 darba vietu gan lidsabiedrībā, gan tūrisma sektorā kopumā un aptuveni 30 miljoni eiro jeb 21 miljona latu ienākumi no tūrisma nozares.

Par reisu slēgšanu lidsabiedrība informējusi arī satiksmes ministru Aivi Roni.

"Ryanair" pārstāvji norādīja uz nodevu paaugstināšanas postošo ietekmi uz pasažieru plūsmu Lielbritānijā, Vācijā un Īrijā. Cenu izmaiņas esot ļoti jūtīga lieta, un lidsabiedrība nevēlas maksāt Latvijas valdībai augstās ceļošanas nodevas.

"Ryanair" arī norādīja, ka Beļģijā un Nīderlandē nodevas atceltas, kad valdība izpētīja nodevu postošo ietekmi uz tūrisma nozari un nodarbinātību.

Tagad vairs aktuāls arī nesot projekts veidot "Ryanair" bāzi Rīgā.

Lidostā "Rīga" skaidroja, ka tā ir saņēmusi informāciju, ka aviokompānija "Ryanair" saistībā ar drošības maksas ieviešanu nākamgad plāno samazināt reisu skaitu no un uz Rīgu. Pagaidām lidosta precīzāku informāciju vēl nav saņēmusi par konkrētu lidojumu samazinājumu. "Protams, tas ietekmēs pasažieru ceļošanas iespējas - tās būs ierobežotākas," uzsver lidostā.

Pagaidām lidostai neesot informācijas, ka citas aviosabiedrības plānotu līdzīgi rīkoties.

Jau ziņots, ka valdība oktobrī akceptēja lidostas "Rīga" piedāvātās drošības maksas, tādējādi nosakot, ka par katru pasažieri jāmaksā no 6,5 eiro (4,54 latiem) līdz 7 eiro (4,89 latiem).

Iepriekš Satiksmes ministrijā norādīja, ka šādas maksa ir adekvāta visiem tiem nepieciešamajiem drošības pasākumiem, kuri obligāti jānodrošina lidostai.

Starptautiskās lidostas "Rīga" piedāvātās un valdības apstiprinātās drošības maksas ir normāla prakse visā pasaulē, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja arī aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji.

Valdības apstiprinātie noteikumi stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī, vienlaikus tajos noteikts, ka no drošības maksas ir atbrīvoti pasažieri, kuri iegādājušies aviobiļetes līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim.

Iepriekš drošības nodeva lidostā nebija noteikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!