Foto: AFI

Līdzšinējais nacionālās aviokompānijas "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks atkāpjas no lidsabiedrības vadītāja amata, liecina Flika izplatītais paziņojums masu medijiem.

"Pāris mēneši ir bijuši ļoti sarežģīti aviokompānijai. Ilgu laiku akcionāri nepieņēma nepieciešamos lēmumus, līdz tas tika izdarīts šodien [otrdien]. Es kā aviosabiedrības īpašnieks vēlos rīkoties "airBaltic" nākotnes labā, un šodien esmu piekritis atkāpties no amata, kā to nosaka akcionāru vienošanās," teikts Flika paziņojumā.

Fliks norāda, ka aviokompānijā darbojies kopš tās pirmsākumiem. "airBaltic man ir kā bērns. Es konsultēju Latvijas valdību aviokompānijas dibināšanas jautājumos deviņdesmito gadu vidū. Pēcāk aizvadīju vairākus vētrainus gadus aviokompānijas padomes priekšsēdētāja amatā līdz 2002.gadam. Šajā gadā es kļuvu par "airBaltic" izpilddirektoru un pēdējo gandrīz desmit gadu laikā esmu izveidojis lielisku vadības komandu, ar kuru kopīgi esam attīstījuši "airBaltic" par izcilu un starptautiski atzītu uzņēmumu," raksta Fliks.

"Mēs esam attīstījušies no mazas, dārgas aviokompānijas, kādi bijām 2002.gadā, par vienu no vadošajām aviokompānijām inovāciju ziņā un pilnīgi noteikti – tirgus līderi Ziemeļeiropā. Konkurence šajā biznesā ir ļoti skaudra, tādēļ aviokompānijai nepārtraukti ir jāpielāgojas un jāpilnveidojas," paziņojumā norāda Fliks, bilstot "esmu lepns par izcilo operacionālo darbību, komandas garu un "airBaltic" sasniegumiem".

Fliks norāda: "Kad es uzsāku darbu 2002.gadā, mēs bijām maza lidsabiedrība. Mēs zinājām katru izlidojušo lidmašīnu, pilotu ģērbtuves bija tieši iepretim manam kabinetam, un ik dienas mēs satikām visus kolēģus vienā gaitenī". Tolaik "airBaltic" lidojumu tīklu veidoja seši maršruti, kurus apkalpoja piecas lidmašīnas, atceras Fliks. "Šodien "airBaltic" lidmašīnas lido visu diennakti maršrutu tīklā, kas sniedzas līdz Taškentai, Barselonai un Norvēģijas ziemeļiem. Šodien "airBaltic" nav tradicionāla aviokompānija," izplatītajā paziņojumā norāda Fliks.

"Gribu pateikties "airBaltic" darbiniekiem par ieguldīto darbu un apņēmību, jo daudziem darbs aviokompānijā nav tikai darbs. Gribu teikt paldies neskaitāmam cilvēku skaitam, kuri palīdzējuši šai aviosabiedrībai lidot, tai skaitā pirmajam prezidentam Kjelam Fredheimam, padomes locekļiem Larsam Lindgrēnam, Gunnāram Reitānam un Edmundam Krastiņam, kā arī Arnim Muižniekam no Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta, Mārim Gorodcovam no Civilās Aviācijas aģentūras, Tālim Linkaitim un Jānim Naglim no Privatizācijas aģentūras, un vēl… un vēl… un vēl… tik žēl, ka nespēju pieminēt viņus visus," teikts Flika paziņojumā. Viņš pateicas arī pasažieriem, sakot: "Mēs ceram, ka kalpojam jums labi".

Jau vēstīts, ka pirmdien vakarā oficiāli parakstīta vienošanās par "airBaltic" glābšanu. Saskaņā ar "airBaltic" akcionāru - valsts un "Baltijas aviācijas sistēmu" (BAS) - vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums un veikti nepieciešamie ieguldījumi aptuveni 100 miljonu latu apmērā lidsabiedrības pamatkapitālā.

Valsts kopējais ieguldījums būs 57,6 miljoni latu, finansējums tiks nodrošināts kā Valsts kases aizdevums ar iespēju to vismaz daļēji kapitalizēt. Līdzekļi paredzēti operatīvo zaudējumu segšanai, kas ir šogad un daļēji paredzēti nākamgad. Daļu esot gatavība novirzīt arī flotes modernizācijas vajadzībām.

Vienošanās paredz valsts proporcionālu līdzdalību "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanā - valsts aizdevuma piešķiršanu "airBaltic" ne vēlāk kā 2011.gada 14.oktobrim 16 miljonu latu apmērā, ja ir izpildīti vairāki priekšnosacījumi: atsaukts tiesiskās aizsardzības pieteikums Rīgas rajona tiesā; pilnībā dzēstas 59 110 akcijas, kuras pašreizējais lidsabiedrības menedžments pārdeva noslēpumainam investoram, kas izrādījās saistītas ar Krievijas izcelsmes miljonāru, vienu no "Snoras" bankas īpašniekiem Vladimiru Antonovu, kā arī jaunā redakcijā apstiprināti "airBaltic" statūti.

Vienošanās arī paredz izbeigt pagājušā gada pavasarī noslēgto konsolidēto akcionāru līgumu. Saskaņā ar vienošanos tiks ievēlēta jauna "airBaltic" padome ar pieredzi vadības un uzraudzības veikšanā pēc saimnieciskās darbības apmērā līdzīgās sabiedrībās.

Vienošanās paredz, ka no amata tiek atcelts līdzšinējais lidsabiedrības prezidents un valdes loceklis Bertolts Fliks, bet jaunā valde darbosies trīs cilvēku sastāvā. Tāpat vienošanās paredz, ka "airBaltic" atgūs Flika savulaik pārdoto preču zīmi, un tā tiks ieķīlāta par labu valstij, lai nodrošinātu valsts aizdevuma atmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!