Foto: LETA
Būvuzņēmums "NCC Konstrukcija" lūdz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) pārbaudīt Eknomikas ministrijas un Privatizācijas aģentūras amatpersonu bezdarbību un iespējamu ieinteresētību Ķemeru sanatorijas privatizācijā un izvērtēt, vai sanatorijas privatizētājs SIA "Ominasis Latvija" patiesībā ir veicis atskaitēs norādītās investīcijas, informē uzņēmums.

Uzņēmums informē, ka šā gada janvāra sākumā lūdzis Privatizācijas aģentūru pārbaudīt faktiski veikto "Ominasis Latvia" ieguldījumu apmēru. Uzņēmums uzskata, ka "Ominasis Latvia" maldina PA par ieguldīto investīciju apjomu, jo atskaitēs kā investēta norādīta arī samaksa par "NCC Konstrukcija" veiktajiem darbiem, lai gan patiesībā sanatorijas privatizētājs nav ar uzņēmumu norēķinājies, aizbildinoties, ka veiktie darbi ir nekvalitatīvi.

SIA "NCC Konstrukcija" valdes loceklis Mareks Kļaviņš norāda: "SIA "Ominasis Latvia" apgalvo, ka tas nenorēķinās ar mums , jo it kā nemaz neesam snieguši pakalpojumus, bet daļa no būvniecības darbiem netiekot pieņemti, jo tie veikti neatbilstoši līgumam. Taču neskatoties uz to, pasūtītājs ir grāmatvediski akceptējis šos it kā neatzītos "NCC Konstrukcija" iesniegtos rēķinus, iekļaujot tos savās finansu atskaitēs un PVN nodokļa deklarācijās, tādejādi ne tikai faktiski pieņēmis būvkompānijas veiktos darbus, bet arī saņēmis no valsts priekšnodokli. Turklāt šo it kā "neveikto" darbu izpilde esot norādīta arī "Ominasis Latvia" Privatizācijas aģentūrai sniegtajās atskaitēs par veiktajām "investīcijām"".

"Tādējādi "Ominasis Latvia" maldina Ekonomikas ministra Arta Kampara uzraudzībā esošo Privatizācijas aģentūru, uzrādot nevis reālās investīcijas, bet gan Latvijas uzņēmumu veiktos darbus, par kuriem "Ominasis Latvia" nav veicis apmaksu, bet ir iesniedzis savās atskaitēs un saņēmis atpakaļ no Latvijas valsts aprēķināto priekšnodokli," skaidro Kļaviņš.

Tomēr, kā uzsver uzņēmums, līdz pat šim laikam ne Privatizācijas aģentūra, ne arī Ekonomikas ministrija nav veikuši atbilstošas darbības, lai pārbaudītu minēto informāciju. "Fakts, ka pārbaudes netiek veiktas, norāda gan uz PA, gan Ekonomikas ministrijas amatpersonu acīmredzamu bezdarbību. Uzskatu, ka Ekonomikas ministrija ir bijusi aizdomīgi pretimnākoša gan attiecībā uz privatizācijas līguma termiņu pagarināšanu, gan uz privatizācijas nosacījumu neizpildi," norāda Kļaviņš.

Viņš vērš KNAB uzmanību uz saikni starp objekta privatizētāju "Ominasis Latvia" un atsevišķām Ekonomikas ministrijas amatpersonām – pēc Kļaviņa teiktā, "publiskā telpā ir izskanējis par "Ominasis Latvia" pārstāvja Artūra Spīguļa draudzīgajām attiecībām ar Ekonomikas ministrijas parlamentāro sekretāru un Kampara bijušo padomnieku Klāvu Olšteinu, kurš, tāpat kā ekonomikas ministrs, ir politiskās partijas "Jaunais laiks" biedrs".

Jau vēstīts, ka Jūrmalas pilsētas tiesa pēc cita uzņēmēja - SIA "Voleks Centrs" - pieteikuma ierosinājusi Ķemeru sanatorijas privatizētāja SIA "Ominasis Latvia" maksātnespējas lietu. "Voleks centrs" prasa "Ominasis Latvia" maskātnespēju par nenokārtotām parādsaistībām vairāk kā 36 000 ASV dolāru jeb 18 000 latu apmērā par būvdarbu veikšanu objektā "Sanatorija Ķemeri".

Pērn septembra sākumā Jūrmalas dome un Ķemeru sanatorijas privatizētājs SIA "Ominasis Latvija" noslēdza līgumu par vides sakārtošanu un jaunu darba vietu radīšanu. Līguma slēdzēji apņēmās sadarboties, lai sekmētu konkurētspējīgas un starptautiski atzītas vides izveidi, piesaistītu tūristus un veicinātu Ķemeru attīstību. Šāda līguma noslēgšana bija viena no īpašuma privatizācijas noteikumu prasībām.

Līgumu parakstīja toreizējais mērs Romualds Ražuks, kas dažas dienas vēlāk zaudēja amatu. Pēc varas maiņas Jūrmalas dome sagatavoja grozījumus sadarbības līgumā, kas paredz daudz stingrākas prasības investoram – gan noteikt konkrētus sanatorijas atklāšanas termiņus, gan veidot kopuzņēmumu ar domi, lai attīstītu Ķemerus kā kūrortu

Ķemeru sanatorijas vēsturisko ēku rekonstruē, lai tajā izveidotu piecu zvaigžņu viesnīcu, kuras operators būtu viesnīcu tīkls "Kempinski". Sanatorijas rekonstrukcija un ap to saistītais privatizācijas process notiek jau vairāk nekā 10 gadus. Pirms vairākiem gadiem Privatizācijas aģentūra pat pieļāva lauzt līgumu ar "Ominasis Latvija" par darbu neizpildi laikā.

Iespējamais jaunās viesnīcas operators "Kempinski" pērn rudenī vēl nebija atteicies no ieceres saimniekot Ķemeros. Tolaik plānotais objekta pabeigšanas termiņš bija šā gada gada pēdējais ceturksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!