Foto: AFI

Advokāta vadītā SIA "Veriko", kas tiesā prasīja nacionālās aviokompānijas "airBaltic" bijušā lielākā privātā investora SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespēju, netieši pieder iepriekšējam lidsabiedrības prezidentam Bertoltam Flikam, piektdien vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

Bijušais "airBaltic" vadītājs un aviokompānijas privātā akcionāra BAS nu jau bijušais līdzīpašnieks Fliks kopš pērnā gada 8.jūnija bijis vienīgais akcionārs Luksemburgas kompānijā "Aerienne Services Group S.A", kam pieder "Veriko", liecina izraksts no oficiālā Luksemburgas lielhercogistes vēstneša (2011. gada 2. septembrī) un dati no Latvijas "Lursoft".

Saskaņā ar Luksemburgas vēstneša datiem, 8. jūnijā parakstītie "Aerienne Services Group S.A" statūti liecina, ka Fliks kā vienīgais akcionārs ir apmaksājis 310 kompānijas akcijas 31 000 eiro apjomā. Savukārt Fliku Luksemburgas kompānijā pārstāv tās vadītājs Maikls Lange.

Lai arī nav zināms, vai minētā Luksemburgas kompānija joprojām pieder Flikam, tomēr viņš bija šīs kompānijas īpašnieks laikā (t.i., 2011. gada 21.jūlijā), kad BAS īpašumā esošās "airBaltic" emitētās 14,19 miljoni konvertējamo obligāciju bijušas ieķīlātas un saskaņā ar Finanšu instrumentu pirkuma līgumu, noslēgtu ar "Norvik Bank", tikušas atsavinātas "Veriko". Tātad minētās obligācijas 14,19 miljonu latu vērtībā no Flika tolaik vēl kontrolētā BAS nonākušas citas Flika netieši kontrolētas kompānijas īpašumā, raksta DB.

Par to, ka BAS īpašumā, bijušas "airBaltic" obligācijas un pēc tam tās nonākušas "Veriko" īpašumā liecinot pērn 4. oktobrī, kad Fliks atkāpās no "airBaltic" vadītāja amata (dienu pēc parakstītās vienošanās ar "airBaltic", tā īpašnieku, kreditoriem un valdību par kopējiem ieguldījumiem "airBaltic") noformētā un Flika parakstītā "airBaltic" obligāciju obligacionāru reģistra kopija, ko "Latvijas krājbankas" (Krājbanka) administrators "KPMG Baltics" (KPMG) minēja savā pieteikumā tiesai. DB jau rakstīja, ka Rīgas apgabaliesas Civillietu tiesa apmierināja KPMG pieteikumu par prasības nodrošinājumu un nolēma ierakstīt aizlieguma atzīmi komercķīlu reģistrā un Latvijas Centrālajā depozitārijā par "Veriko" piederošo 14,19 miljonu "airBaltic" obligāciju atsavināšanas un apgrūtināšanas aizliegumu.

Jau vēstīts, ka tiesa noraidīja "Veriko" pieteikto BAS maksātnespēju šogad 6.februārī, un to, ka šajā dienā tika veiktas izmaiņas BAS dalībnieku reģistrā, saskaņā ar kurām par BAS vienīgo īpašnieku kļuva valsts kontrolētās Krājbankas meitasuzņēmums SIA "Atlantijas biroji". Iepriekš "Veriko" piedraudēja, ka plāno iesniegt arī "airBaltic" maksātnespējas pieteikumu.

Valsts ieņēmumu dienestā Flika iesniegtajā amatpersonas deklarācijā (kas iesniegta, Flikam beidzot pildīt amata pienākumus pērn 4.oktobrī) nav minēts, ka viņam piederētu Luksemburgas kompānija.

Vienlaikus gan deklarācija liecina, ka Flikam bija 14 miljonu latu kredītsaistības. Tās, pēc Flika paša iepriekš teiktā, saistītas ar ieguldījumiem "airBaltic" kapitālā. Pagaidām komentārus no Flika nav izdevies iegūt, arī "Veriko" vadītājs Aivars Sjadems nebija sasniedzams. Sjadema izvairīšanās (piem., biroja darbiniecei visu laiku atsakot, ka A. Sjadems ir aizņemts, nav birojā u.tmldz.) no komentāriem novērota jau iepriekš, kas varētu būt izskaidrojams ar to, ka viņš ir tikai formāls uzņēmuma vadītājs (bijis arī "Veriko" īpašnieks).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!