Pagājis vairāk nekā gads, kopš Saeima pieņēma strīdīgos grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas pieļauj dzīvnieku kaušanu bez iepriekšējas apdullināšanas. Jēkabpils uzņēmumam "Viesuļi", kura interesēs steidzamības kārtā toreiz tika pieņemti šie likuma grozījumi, pasludināta maksātnespēja, šobrīd šajā kautuvē saimnieko ārzonas firma, otrdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Aizstāvot nepieciešamību grozīt Dzīvnieku aizsardzības likumu, pērnā gada septembrī SIA "Viesuļi" valdes priekšsēdētājs Normunds Teicāns uzsvēra, ka šie likuma grozījumi pavērtu iespēju mēneša laikā nokaut 2000 liellopu. "Noņēmējs vairs nevarēja gaidīt, kamēr Latvijā tiek mainīta likumdošana, un bez likuma grozījumiem un attiecīgiem Ministru kabineta noteikumiem mēs nevarējām uzsākt ražošanu. Taču tā vietā esam atraduši citus halala gaļas noņēmējus Zviedrijā, Vācijā, Holandē," februārī Teicāna teikto atstāsta "Neatkarīgā". Taču jau vasaras vidū uzņēmumam pasludināja maksātnespēju un 3. augustā pārtrauca darbu. Jau nākamajā dienā kautuvē sāka saimniekot šā gada 17. jūnijā reģistrētā SIA "Kebeco", kas pieder Belizā reģistrētai ārzonas firmai "Beacon Shipping Ltd", raksta laikraksts.

"Kebeco" kautuve atrodas Jēkabpils novada Zasas pagastā – bijušajā SIA "Viesuļi" kautuvē – un, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta datu bāzē esošās informācijas, pagaidām ir vienīgais uzņēmums, kas saņēmis atļauju kaut dzīvniekus pēc musulmaņu reliģiskajām tradīcijām.

SIA "Kebeco" valdes priekšsēdētājs Dainis Saukāns ir pārliecināts, ka halala gaļas bizness ir perspektīvs. Uzņēmums šobrīd eksportē aptuveni 80 tonnas gaļas mēnesī uz Zviedriju, eksports plānots arī uz Turciju un citām valstīm, raksta laikraksts.

"Šobrīd pieprasījums pēc halala gaļas vairākkārt pārsniedz piedāvājumu. Tāpēc citus uzņēmumus, kuri iesaistīsies šajā biznesā, neuzlūkojam kā konkurentus bet gan kā sadarbības partnerus, jo varēsim nodrošināt lielākus apjomus," "Neatkarīgajai" teica Saukāns. Kaušanas rituālu "Kebeco" kautuvē veic imama svētību saņēmis cilvēks, kas ir Latvijas pilsonis.

Lai gan SIA "Kebeco" saimnieko "Viesuļu" kautuvē, tiešas saistības starp šiem uzņēmumiem neesot. "Tā kā bijām ieguldījuši līdzekļus SIA "Viesuļi" attīstībā, pasludinot tās maksātnespēju, bijām dilemmas priekšā: vai nu pazaudēt ieguldīto, vai pārņemt un saimniekot pašiem," laikrakstam stāstīja Saukāns. Taču 2005. gadā SIA "Edo Consult", kuras projektu vadītājs bija Saukāns, konsultēja SIA "Viesuļi" budžetēšanas sistēmas izstrādē un ieviešanā.

To, kāpēc "Kebeco" pieder ārzonas, nevis Latvijas kompānijai, Saukāns skaidroja ar kompānijas uzņēmējdarbību – "Beacon Shipping LTd" ir kuģošanas kompānija.

Latvijas Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome gada laikā nav mainījusi savu viedokli un uzskata, ka likums paredz cietsirdīgu dzīvnieku nogalināšanas veidu. "Diemžēl valstī kāvēja kvalifikāciju šai kaušanas metodei apliecina musulmaņu reliģiskās draudzes imama izziņa, nevis Latvijā sertificēta institūcija. Taču svarīgākais – šie likuma grozījumi ir politiskā biznesa piemērs, un kārtējo reizi Latvijas sabiedrība ir zaudējusi daudz vairāk nekā ieguvusi no beznodokļu zonā reģistrēta uzņēmuma saimnieciskās darbības Zasas pagastā," laikrakstam sacīja Latvijas Dzīvnieku aizsardzības ētikas padomes priekšsēdētāja Sovita Vība. Ja Dzīvnieku aizsardzības likums tiktu atvērts, padome atkal rosinātu izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!