Foto: LETA

Gāzes apgādes kompānija AS "Latvijas Gāze" (LG) 2011.gadu noslēgusi ar 27,2 miljonu latu peļņu, kas ir par 2,6% lielāka nekā 2010.gadā, kad peļņa bija 26,5 miljoni latu, liecina kompānijas paziņojums par neauditētajiem rezultātiem "NASDAQ OMX Riga" biržā.

2011.gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 353 miljoniem latu, kas ir tikpat, cik 2010.gadā. Savukārt patērētājiem pārdoti 1,56 miljardi kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2010.gadu dabasgāzes realizācija samazinājusies par 13%.

Dabasgāzes tirdzniecības apjomu samazinājums saistīts ar salīdzinoši augsto gaisa temperatūru 2011.gada ceturtajā ceturksnī, kā arī siltumapgādes uzņēmumu investīcijām atjaunojamo energoresursu izmantošanā un daļēju fosilā kurināmā aizvietošanu ar šķeldu, skaidro kompānija.

Kā norāda LG, neskatoties uz patēriņa samazinājumu, ieņēmumi pret 2010.gadu nemainījās, jo 2011.gadā rūpnieciskajiem lietotājiem un iedzīvotājiem tika piemēroti dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi, kas atbilda par 10% lielākai dabasgāzes tirdzniecības cenai, salīdzinot ar 2010.gadu.

LG kapitālieguldījumu programmā 2011.gadā apgūti investīciju līdzekļi 20 miljonu latu apmērā, kas galvenokārt izmantoti pārvades gāzesvadu renovācijai, tehnoloģisko iekārtu un urbumu modernizācijai un jauno gāzesvadu būvniecībai.

Kā nozīmīgākos projektus Inčukalna pazemes gāzes krātuvē LG min urbumu modernizāciju 5,56 miljonu latu vērtībā, gāzes sausināšanas iekārtas projektu, kam 2011.gadā izmaksājis 1,16 miljonus latu, bet kura kopējās izmaksas ir 8,76 miljoni latu, kā arī kompresora kapitālo remontu, kam pērn tērēti 0,04 miljoni latu, bet kas kopā izmaksāja 1,1 miljonu latu.

Pērn veikta pārvades gāzesvadu renovācija, bojāto gāzesvadu posmu un atzaru krānu mezglu nomaiņa un atjaunošana 2,3 miljonu latu vērtībā, zemūdens pārejas pār Daugavas ūdenskrātuvi remontdarbi, kam pērn tērēti 1,06 miljoni latu, bet kopējās izmaksas veido 4,8 miljonus latu.
Veikta arī pārvades gāzesvada Rīga-Panevēža attīrošo un intelektuālo virzuļu pieņemšanas kameras izbūve, pērn tērējot šim mērķim 0,95 miljonus latu.

Virkne darbu veikti sadales sistēmā - gāzesvada izolācijas remonts, kā arī gāzes regulēšanas stacijas rekonstrukcija.

Lai ilgtermiņā nodrošinātu nepārtrauktu dabasgāzes piegādi lietotājiem un drošu gāzes apgādes sistēmas ekspluatāciju, LG ir izstrādājusi pasākumu plānu sistēmas drošības paaugstināšanai no 2010. līdz 2015.gadam.

Pasākumu plāns paredz investīcijas drošības paaugstināšanā kopsummā par 50,6 miljoniem latu. Tas pamatā ietver projektus, kuru realizācija nepieciešama sistēmas ekspluatācijas drošības paaugstināšanai, jaunu objektu gazifikācijai un gāzes piegādes stabilitātes palielināšanai visā reģionā.
2011.gadā noslēgts līgums ar SIA "Gazprom VNIIGAZ" par Inčukalna pazemes gāzes krātuves aprīkojuma modernizācijas un drošas ekspluatācijas koncepcijas izstrādi.

Turpināts arī darbs pie Eiropas Komisijas (EK) līdzekļu piesaistes un apgūšanas. Proti, 2010.gada augustā LG saņēma EK lēmumu par finansiālā granta piešķiršanu, ar kuru Inčukalna krātuves 15 urbumu modernizācijai un gāzes pārvadam zem Daugavas un virzuļa pieņemšanas kameras izbūvei tika piešķirti desmit miljoni eiro (septiņi miljoni latu). Projekta mērķis ir stabilizēt dabasgāzes piegādes starp Latviju un Lietuvu neparedzētos ārkārtas gadījumos.

2011.gadā LG saņēma 5,05 miljonus eiro (3,5 miljonus latu).

Gāzes iesūknēšanas sezona Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tika sākta 2011.gada 26. aprīlī, bet pabeigta - 2011.gada 18.oktobrī, iesūknēšanas sezonas beigās sasniedzot aktīvās gāzes apjomu 2,3 miljardu kubikmetru apmērā.

LG lielākie akcionāri ir "E.ON Ruhrgas International" ar 47,2% akciju, "Gazprom" ar 34% un SIA "Itera Latvija" ar 16%.

Žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un "NASDAQ OMX Riga" 2011.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" LG ar uzņēmuma vērtību 354,51 miljoni latu ierindojas piektajā vietā.

Uzņēmums nodrošina dabasgāzes piegādi 441 500 klientu Latvijā, bet apkures sezonā - no Inčukalna pazemes gāzes krātuves arī Igaunijai, Krievijas ziemeļrietumu daļai un Lietuvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!